Sunday, May 13, 2012

TALAM JAGUNG GONG



TALAM KASTARD JAGUNG (ANIZA)

Bahan-Bahan

Lapisan Bawah


· 1 1/2 cwn tepung beras

· 1/2 cwn tepung jagung

· 1/2 cwn tepung kastard

· 1 cwn gula

· 1 tin jagung krim manis

· 3 1/2 cwn santan

· sedikit perwarna kuning

· sedikit garam

Cara Menyediakan Lapisan Bawah:

1) Satukan kesemua jenis tepung dlm sebuah mangkuk.
2) Masukkan sedikit garam, gula dan santan.
3) Gaul sebati dan tapiskan. Masukkan ke dlm periuk dan masak diatas api kecil sehingga naik wap. Masukkan jagung krim dan gaul lagi sehingga sebati.
4) Alaskan loyang dengn plastik dan sapukan sedikit minyak. Tuang adunan tadi dan kukus selama 20 minit.

Bahan Untuk Lapisan Atas

· 2 cwn santan pekat

· 1 cwn air pandan ( 3 helai daun pandan kisar bersama air dan jadikan 1 cwn jumlahnya)

· 1 cwn tepung gandum

· 2 sudu besar tepung jagung

· 1 sudu besar tpng ubi

· 2 biji telur

· 2 sudu besar gula pasir

· secubit garam

· Pewarna hijau/pandan

Cara Menyediakan Lapisan Atas:

1) Masukkan kesemua bahan dlm sebuah mangkuk. Gaul sebati, nak mudah blend kesemuanya.

2) Masukkan adunan ke dlm periuk dan masak hingga naik wap, guna api kecil je.

 tadi dan  kukus selama 20 minit.

3) Kukus 10 minit dan buka penutup kukus, lapkan air yg terdapat pada penutup kukus dan kukus lagi selama 10 minit.(jumlahnya 20 minit juga kan..)

4) Dah masak/sejuk potong dan hidangkan dengan kasih sayang..







Hehe..rupa nya tak ler lawa sangat..tapi sedapppp tauu.. mungkin silap teknik tu...mungkin terlebih pekat masa masak atas api..kacau sekejap jer yer....




No comments:

Post a Comment