Friday, November 4, 2011

SERI ACAR BUAH

SERI ACAR BUAH

Acar buah ni mak mentua yang buat...dah belajar buat gak....

SERI ACAR BUAH

SERI AYAM MERAH

SERI AYAM MERAH

Ayam masak merah ni anak-anak dan suami suka makan...lagi bagus sebab semua orang suka...kalau buat adalah yang makan.....dan yang penting mudah dan cepat..

Bahan/Cara:

1)  seekor ayam - ddigoreng
2) Cili merah + 6 ulas bawang kecil + 6 ulas bawang putih + 1 inci halia = dikisar dan tumis
3) Tumis dengan 4 beradik= bunga lawang, kayu manis, pelaga & cengkih
4) Apabila garing sikit masukkan air dan tomato sos, garam secukup rasa
5) Tomato sos megikut kesesuaian kepekatan kuah yang dikehendaki
6)  Masukkan ayam yang telah digoreng
7)  Hidang dengan kasih sayang


SERI AYAM  MERAH

NASI BRIYANI SERI DAUN

NASI BRIYANI SERI DAUN

Nasi briyani ni belajar dari penjual nasi briyani kat Cheras....memang sedap..terutama kalau dimakan begitu sahaja..anak-anak cukup suka.....
NASI BRIYANI SERI DAUN

Dah banyak kali juga buat nasi ni..sebab senang dan sedap dimakan...

Bahan:

Untuk hiris:
2 labu bawang besar
1 labu bawang putih
1 inci halia

Untuk kisar:
3 labu bawang besar
1 labu bawang putih
2 inci halia

sedikit udang kering-kisar asing
1/2 biji nenas-kisar asing
sedikit gula batu
3/4 tin susu cair
sedikit minyak mazola
sedikit planta
sedikit minyak masak
jika suka letak sedikit minyak sapi
daun bawang, daun sup, daun ketumbar, daun pudina
perisa jagung cap gunung

Cara:
1) Campurkan semua minyak,planta dalam periuk-tumis 3 beradik-bunga lawang, kayu manis, pelaga dan masukkan bahan hiris
2) Masukkan bahan kisar dan tumis hingga naik bau
3) Masukkan air mengikut sukatan beras-biarkan mendidih
4) Masukkan  susu cair,air nenas, udang kering, gula batu, garam secukup rasa-kacau
5) Masukkan beras dan semua daun-kacau, api perlahan
6) Tutup periuk dan biarkan nasi sampai masak, buka sekali sekala untuk kacau supaya tidak berkerak
7) Apabila sudah kering, kecilkan api, tutupkan dengan suratkhabar supaya wap tidak keluar dan kemudian tutup dengan tudung periuk.
8) Masukkan perisa, kuak nasi dan tabur perisa, kuak lagi dan tabur lagi..kalau banyak sangat nanti jadi warna kuning pulakk..tapi sedap,...bau jagung...
9) Apabila sudah masak sepenuhnya bolehlah ditabur dengan bawang goreng dan hidang dengan kasih sayang




SERI KETAM CILI

SERI KETAM CILI

Bila tengok ketam...yang terfikir di kepala masak lemak cili api dan masak cili.....tapi suka masak cili ni sebab teringat ketam kat Kukup..Pontian...makan kat kedai mahal..belum tentu sedap....masak sendiri lagi sedapppp..Caranya pun mudah...

BAHAN/CARA:

1) cili kering + bawang besar ditumis
2) Tambah air sikit je kerana ketam akan mengeluarkan air
3) Garam secukup rasa
4) Sebiji telur.
5)  Tumis jer semua bahan dan masukkan ketam
6)  Hidangkan dengan kasih sayang...
SERI KETAM CILI

ASAM PEDAS SERI SEMBILANG

ASAM PEDAS SERI SEMBILANG

Asam pedas ikan sembilang ni memang power....orang Johor memang suka asam pedas
Kalau nak cuba buat silalah..

BAHAN/CARA:

1) Tumis cili kering kisar + bawang besar dan sedikit belacan
2) Masukkan air asam jawa
3)  Masukkan ikan, daun kesum, bunga kantan
4) Boleh letak tomato, bendi, sawi asin ikut selera
5) Hidangkan dengan kasih sayang


ASAM PEDAS SERI SEMBILANG










RENDANG SERI UDANG

RENDANG SERI UDANG

Haaah...ini dia rendang udang....ibu mentua saya suka buat rendang udang ni...saya pun dah mahir buat....mujurlah senang buatnya....

BAHAN/CARA:

1)  cili kisar + bawang besar = ditumis
2)  Bawang besar hiris
3) Santan
4)  Daun kunyit dan garam
5) Udang
6)  Kalau nak pedas sikit campur cili api
7) Hidang dengan kasih sayang

RENDANG SERI UDANG

Rendang udang ni resepi ibu mertuaku..sedappnyaa...

Bahan/Cara:
Udang dibersihkan - ketepikan

Cili kering
bawang besar
halia
serai
cili api
Kisar semua bahan dan masukkan dalam kuali

Masukkan santan pekat- garam secukup rasa
Masukkan udang dan biarkan sampai pekat
Masukkan daun kunyit yang dihiris halus
Hidang dengan kasih sayang



SERI SIAKAP MASAM MANIS

SERI SIAKAP MASAM MANIS

Siakap masam manis ni paling mudah nak buat....cara saya senang je...

BAHAN/CARA:

1)  Tumis halia dan bawang besar
2)  masukkan sos tomato
3)  sedikit sos cili
4) garam secukup rasa/air
5) tambahkan sayur ikut suka....
6) Hidangkan dengan rasa kasih sayang


SERI SIAKAP MASAM MANIS





SERI CHAR KOAY TEOW


SERI CHAR KOAY TEOW

Saya suka masak yang mudah asalkan cepat dan sedap...maklumlah orang bekerja....

Char koay teow ni semua orang boleh buat.....ttumis cili macam biasa..yang penting ada kucai..tauge...kerang.....

SERI CHAR KOAY TEOW


CENCARU SERI CILI


CENCARU SERI CILI

Ikan cencaru ni kalau dibakar cicah kicap yang dipotongkan bawang, cili dan perah limau kasturi memang sedap...tapi kalau nak ubah selera, inilah yang paling senang....Jom tengok cara saya masak ikan ni...

Bahan/ Cara:

1) Ikan cencaru diperap sekajap dengan garam kunyit
2) Cili kisar+ bawang besar + belacan =tumis dulu sampai garing..(saya selalu simpan stok cili ni..senang bila nak gunakan...untuk masakan bercili...)
3) Hiriskan bawang kecil dan bawang besar 
4) Campurkan bawang ke dalam cili + garam sedikit
5)  Sumbatkan ke dalam ikan dan goreng hingga garing
6)  Hidangkan dengan kasih sayang


CENCARU SERI CILI

SERI GELAMA CILI POTONG

SERI GELAMA CILI POTONG

Ikan kekek mak ilai-ilai...Ikan gelama mak iloi-iloi...haha ingat lagu ni...kalau ingat baguslah...ikan gelama ni sedap...tapi masakan ikan gelama selalunya kita kena goreng dulu ikan tu ..betul tak....baiklah di sini saya kongsikan masakan ala jawa yang senang sekali dimasak ..dulu-dulu di kampung kami selalu panggil masakan ni, masakan sambal lada potong...tak kiralah apa namanya yang penting sedap dan mudah...macam mana buatnya ya...hmmm..begini..

Bahan/ Cara:

1)  Ikan gelama + garam kunyit digoreng
2) Cili merah + cili hijau + bawang besar + halia + serai + bawang putih= semuanya dihiris
3) Tumis semua bahan dan masukkan air asam jawa + garam secukup rasa
4)Masukkan ikan yang telah digoreng = senangkan??....
5)  Hidang dengan kasih sayang  


SERI GELAMA CILI POTONG

TAMBAN SERI KANTAN

TAMBAN SERI KANTAN

Hehe...ikan bilis pun boleh jadi menu sedap tau....makan dengan nasi panas....aduhhhh..tak nampak orang lalu di belakang....ikan bilis tamban ni pernah makan sedap masa di Langkawi..balik rumah cuba masak ..hmm memang sedap....tapi baru-baru balik kampung kakak ipar goreng ikan bilis tamban ni lagi lah sedap....kenapa ye..rupa-rupanya ditambah bunga kantan..tak sangka memang powerful!!!! Tak percaya cubalah Tamban Seri Kantan ni..nama yang saya berilah...

BAHAN/CARA:

1) Ikan bilis tamban digoreng
2) Hiris bawang besar, cili merah + cili hijau+ cili api, bunga kantan
3) Selepas goreng ikan bilis, gunakan saja minyak tersebut untuk menggoreng bawang & cili
4)Masukkan ikan bilis tamban goreng
5) JANGAN letak garam sebab ikan bilis tamban dah masin...
6)  Hidangkan dengan kasih sayang


TAMBAN SERI KANTAN

PIS SERI FISHCAKE

PIS SERI FISHCAKE

Iwan beritahu lama tak makan fishcake....kebetulan pula stok ni ada dalam peti ...apa lagi...senanglah nak masak sayur goreng ni.....

Bahan/Cara:

1)  Bawang besar + bawang + cili merah..(saya guna capsicum lagi sedap masakan untuk sayur goreng) ditumis-kalau guna capsicum , jangan tumis capsicum..masukkan kemudian)
2)  Masukkan fishcake + cendawan + bunga kobis+ sedikit air
3) Garam secukup rasa  (kalau ada stok ayam Knorr, gunakan stok ayam)
4) Hidangkan dengan kasih sayang


 PIS SERI FISHCAKE

SERI LEMAK UDANG FISHBALL

SERI LEMAK UDANG FISHBALL

Masak lemak memang senang....inipun stok yang ada dalam peti....daun kunyit ada di belakang rumah....jadi satu menu mudah...imran suka sangat makan fishball..jadi kenalah tambah fishball.....

BAHAN/CARA:

1)  Bawang besar + cili api (kalau nak pedas) + cili merah = dikisar
2) Serai dititik
3)  Santan
4)  Didihkan atas api dan masukkan semua bahan isi 
5) Boleh gantikan udang dengan ketam tetapi tak perlu letak daun kunyit
6)  Hidangkan dengan kasih sayang


 SERI LEMAK UDANG FISHBALL

Dunia masakan..rutin memasak...masak-masak....

SALAM KUHULUR

Salam untuk semua...Dunia masakan menjadi rutin untuk kita....Masak-masak apa sahaja yang kita boleh masak selagi masakan kita disukai...

Saya suka masak yang sedap dan simple kerana kesibukan tugas seharian...asalkan saya memasak..Alhamdulilah diberi kesihatan oleh Allah agar boleh terus memasak untuk keluarga tercinta dengan penuh kasih sayang.....

KARIPAP EPOK-EPOK

KARIPAP

Orang Johor panggil karipap ni epok-epok..tapi nama glamournya karipap...sekarang ni macam-macam karipap ada, karipap pusing la..karipap giant la..karipap mini la....takpe lah..asalkan karipap..epok-epok....
Semua tau buat rasanya karipap macam ni....

Bahan/Cara:

1) Tepung + air garam + planta dicairkan = sukatan saya agak-agak sebab tak pernah sukat...
2) Intinya ikan bilis + serbuk kari + bawang besar = tumis
3) Masukkan kentang atau keledek
4)  Kalau nak lebih sedap letak daging
5) Bentukkanlah jadi karipap....kalau pandai kelim..kelimlah dengan tangan..kalau tak pandai pakai penekap karipap je...
6) Goreng dan hidang dengan kasih sayang


EPOK-EPOK/KARIPAP

PUDING ROTI

PUDING ROTI

Macam-macam resepi puding roti yang saya dapat..tapi saya nak buat cara yang paling senang....tiba-tiba masa perhimpunan hari Isnin ....ketika Norazita membuka gajet barunya...terjumpa resepi puding ni yang pada saya sangat mudah..Jom kita tengok....

Bahan/Cara:

1) 10 keping roti, lapisan bawah sapu dengan jem, yang lain dikoyak-koyakkan- rendam dengan susu
2) 500 ml susu segar (saya guna full cream milk- lagi power!!!)
3)  4 sudu gula +2 biji telur+ 2 sudu planta + 1 sudu tepung jagung + sedikit esen vanila =kacau dan 
     masukkan atas roti yang telah direndam dengan susu
4)  Tabur kismis & coklat chip (kalau suka)
5)  Bakar dalam oven hingga masak
6)  Hidangkan dengan kasih sayang


PUDING ROTI

Hari tu Nazura nak datang umah..so masak lah yang senang-senang jer ni..