PULUT KUNING SERUNDING
Bahan:
1 kilo beras pulut susu
1/2 kilo santan pekat
sedikit garam
daun pandan secukupnya
sedikit serbuk kunyit
asam keping/asam gelugor
Cara:
1 kilo beras pulut susu
1/2 kilo santan pekat
sedikit garam
daun pandan secukupnya
sedikit serbuk kunyit
asam keping/asam gelugor
Cara:
1) sekilo beras pulut - rendam semalaman dengan kunyit serbuk dan 3 keping asam keping
2) guna daun pandan untuk alas kukus- kukus pulut hingga masak
3) keluarkan pulut letak dalam talam, gaulkan dengan santan pekat yang telah diletak garam
4) Kukus semula dengan penuh kasih sayang
5) Apabila sudah betul2 masak, keluarkan dan bahagi dua , letak dalam bekas.satu bahagian .tekan sedikit
6) Letakkan serunding daging dan kemudian tutup semula dengan satu lagi bahagian pulut