Monday, December 1, 2014

ROTI SARANG LEBAH


ROTI SARANG LEBAH

Sebelum ni saya namakan roti ini roti butterscoth....tapi nanti takut pulak keliru sebab sebenarnya sama jer dengan roti sarang lebah ni..cuma bagi nama glamer sikit....
apapun rasanya sama jer...sebab kita letakkan sos butterscoth tu..memang meletopps makan panas panas.....jom jom jom..resepi yang mesti dibuat untuk keluarga tersayang....

Bahan:
2 cawan tepung gandum
1/2 sudu teh yis kering
1/2 sudu teh baking powder
1 sudu teh bread improver
1 sudu besar gula pasir
1/4 cawan susu full cream/fresh cream
1/4 cawan minyak daisy/jagung
1/2 cawan air suam
sedikit garam

Cara:
1) Campurkan semua bahan, dan uli hingga licin jika ada bread maker, masukkan dalam bread maker dan tekan setting dough
2) Apabila sudah diuli, biarkan sehingga doh naik kembang, tumbuk doh untuk mengeluarkan angin
3) Bulat-bulatkan dan letakkan di dalam loyang, tunggu sehingga naik sekali ganda barulah di bakar
4) Bakar suhu 180 darjah hingga kekuningan
5) Angkat dan curahkan sos butterscotch di atasnya...
6) Hidangkan dengan kasih sayang....

Butterscotch
25 gm butter
1/2 cawan susu cair
1/2 cawan gula perang
esen vanila
sedikit garam

Campurkan semua bahan dan masakkan di atas api sederhana, kacau hingga sebati dan gula hancur.


No comments:

Post a Comment