Monday, October 15, 2012

KRIM

KRIM

Suka buat cup cake tak??? Haaa kalau suka mesti letak krim atasnya kan..letak warna macam2 biar anak2 suka..camne nak buat..hmm.cam ni saja..

Bahan:

250 gm butter
250 gm gula ising
1 sudu besar esen vanila

Cara:

1) Ayak gula ising
2) Pukul butter dan gula ising dengan kelajuan tinggi
3) Masukkan vanila
4) Letaklah pewarna yang digemari
5) Letakkan atas cupcake dengan penuh kasih sayang

Sorry ler..yang ni takde gambar..

MAKARONI BAKARRR

NEEZ'S STYLE MAKARONI BAKAR

Dah lama tak main masak masak...hari ni memasak macam-macam pulak..salah satunya makaroni bakar ni..kebetulan kawan Nazura Hassan yang sedang bercuti kerana breast cancer nak singgah ke rumah selepas check darah....hmmm rezeki dia la..kebetulan pulak..kawan2 lain pun nak datang berjumpa dia kat rumah saya....lagi ler bagus.......sebenarnya buat yang bekas . tu..tapi sebab tak muat..ada idealah pulak buat yang kecik kecik ni..lagi ler senang nak makannya....Jom lah kita semak macammana nak buat ni..




Bahan: 

1 paket macaroni - rebus sampai lembut
1 paket daging cincang ramly
1 labu bawang besar - potong dadu
1 tin kecil tomato puree
tomato sos
tomato cili -sikit jer
oregano
lada hitam-tumbuk sikit
1 biji capsicum - potong dadu
1 liter susu segar
3 sudu tepung gandum
garam
mozarella secukupnya

Cara:


1) tumis bawang dengan minyak zaiton (jika ada) - kalau takde guna butter- kalau takde

   guna minyak biasa pun boleh..
2) masukkan daging- kacau
3) masukkan tomato puree, tomato sos, tomato cili
4) masukkan lada hitam, oregano dan makaroni- gaul sebati
5) kacau susu segar + tepung gandum dengan sudu/garpu/whisk- panaskan atas api- kacau

    sampai agak agak pekat- jangan pekat sangat...agak2 panas angkat pun ok...
6) masukkan susu yang di masak tadi dan curahkan atas makaroni dalam kuali tu..kacau 

   sebati
7) masukkan dalam bekas- tabur mozarela..kalau nak tambah ceddarcheese pun boleh
glasses    bakar 180 darjah celcius- 20 minit cukup- bagi mozarella tu perang sikit
8) Hidang dengan penuh kasih sayang- kena makan panas2 baru sedap..


    SELAMAT MENCUBA...