MACARONI PIZZA
Boleh jer pelbagaikan makaroni ni...ini antaranya..jadi makaroni pizza..sedap wehh...
Bahan:
A
1 bungkus makaroni pasta yang direbus dengan sedikit minyak. Rebus hingga lembut dan toskan.
B
1 kotak besar susu segar (kalau tak ada susu segar- boleh juga juga gunakan susu low fat atau full cream- saya biasa gunakan jenama Dutch Lady)
1 sudu besar mentega
3 sudu besar tepung
1 tin cheese & herbs jenama prego (tin kuning)
(Bahan B - panaskan butter, masukkan susu, tepung dan 1 tin cheese & herbs-kacau sekata hingga mendidih-tutup api)
C
1 bungkus daging cincang Ramly (saya lebih suka guna daging)
1/2 bungkus bebola daging jenama Nada (kalau tak nak letak pun tak apa)
1 labu bawang besar potong dadu
1 tin cendawan butang dihiris
1 biji capsicum potong dadu
sedikit oregano
minyak zaiton untuk menumis
sedikit lada hitam tumbuk kasar/yang telah siap dikisar kasar
garam secukup rasa
mozarella secukupnya
kepingan cheddar cheese secukupnya (jika suka)
sos tomato
sos cili
Cara:
1) Rebus makaroni pasta dengan sedikit minyak hingga lembut dan toskan
2) Masak bahan B dengan api perlahan. Kacau hingga sebati dan naik wap
3) Tumis bawang hingga naik bau, masukkan daging cincang dan kacau sekata, kemudian masukkan lada hitam, cendawan hiris, garam secukup rasa dan masukkan makaroni pasta yang telah direbus. Kacau sekata dan kemudian masukkan bahan B , dan akhir sekali capsicum dan oregano, kacau lagi perlahan-lahan hngga sebati.Kuah akan menjadi pekat sedikit. Tutup api, jangan biarkan kuah menjadi kering.
4) Sediakan bekas tahan bakar/bekas aluminium, masukkan makaroni pasta tersebut kedalamnya dan letakkan sos tomato dan sos cili..ratakan sos tersebut dan tabur mozarella. Jika suka kepingan daging peperoni
5) Bakar 180 darjah hingga mozarella kekuningan.
6) Angkat dan hidang dengan kasih sayang. Makan panas-panas lebih terasa keenakannya.