MANGO CHEESE CAKE
Aduhhhh....lazatnya mango cheese cake ni..pertama kali buat ..alhamdulillah menjadi....lain kali memang ini menjadi pilihan cheese cake...jom lah cuba..kita kongsi-kongsi resepi....
Kek ni saya bawa ke Restoran Khatijah Ibrahim..alaaa...penyanyi dulu-dulu tu...sebabnya ada majlis lah kat situ...
Bahan base:
1 bungkus biskot digestive yang telah dihancurkan
110 gm mentega -cairkan
Campurkan mentega yang telah dicairkan ke dalam biskut, gaul sebati dan tekan dalam loyang. Gunakan loyang yang loose base. Simpan dalam peti ais..bekukan lebih kurang 40 minit
Bahan Filling:
500 gm cream cheese philadelphia
150 gm whipping cream UHT jenama pauls
30 gm buttercup
130 gm gula kastor
30 gm tepung jagung
3 biji telur
1 sudu perahan lemon
1 biji manga-kisar
Hiasan
1 biji mangga dipotong dadu
badan flakes bakar
fresh cream
1 biji manga-kisar
Hiasan
1 biji mangga dipotong dadu
badan flakes bakar
fresh cream
Cara:
1) Pukul cream cheese dengan butter hingga lembut, masukkan gula, dan whipping cream
2) Masukkan tepung jagung, dan telur sebiji demi sebiji,isi mangga, air perahan lemon, putar perlahan hingga sebati
3) Masukkan adunan cream cheese ini ke dalam base biskut tadi
4) Balut loyang dengan aluminium dan bakar secara water bath 160 darjah hingga masak.
5) Sejukkan semalaman dalam peti ais dan bolehlah dihias di atasnya
6) Jika suka boleh hias dengan fresh cream mengikut kreativiti dengan penuh kasih sayang...