Thursday, May 30, 2013

SPAGETI

SPAGETI NEEZ'S STYLE
Bahan:

1 paket spageti - rebus sampai lembut- toskan dan gaulkan dengan sedikit butter
1 paket daging cincang ramly
1 labu bawang besar - potong dadu
1 tin kecil tomato puree
tomato sos
tomato cili -sikit jer

sedikit sos cili life
oregano
1 biji capsicum - potong dadu

2 biji tomato - dipotong dadu
3 sudu Butter
Air secukupnya untuk kuah
Cheese atau mozarella (Jika suka) 
1 tin mushroom cream soup ( tambahan jika suka)- 1 tin musroom cream tambah 1 tin air
cendawan butang- hiris halus

Cara:

1)  Panaskan butter , tumis bawang
2) Masukkan daging dan tomato puree, tambahkan sedikit air mengikut kepekatan yang dikehendaki
3) Apabila mendidih, masukkan sos tomato, sos cili, tomato dadu dan bahan-bahan tambahan lain
4) Letakkan garam secukup rasa dan biarkan mendidih
5) Apabila sudah masak bolehlah dicurahkan atas spageti tadi dengan kasih sayang..





MEE BANDUNG

MEE BANDUNG
Buat mee bandung ni pakai paste segera jer..senang dan mudah kan...abis tu nak cepat..lagi-lagi musim raya..memang paste mee bandung muar ada dalam simpanan..kalau kalau ada tetamu segera datang...hehe..

Bahan/Cara:

1 bungkus mee kuning

Sepaket paste mee bandung
Ikut cara yang disediakan di pek tersebut

Boleh tambah:

1) Sayur sawi 
2) Telur
3) Udang
4) Sotong kembang
5) Daging hiris halus

6) Tumis kawang kecil supaya kuah menjadi wangi, masukkan paste mee bandung dan air seperti arahan dalam pek, boleh tambah air rebusan daging
7) Masukkan daging, udang, sotong kembang
8) Akhir sekali masukkan sayur sawi dan pecahkan telur
9) Curahkan atas mee kuning dan hidangkan dengan kasih sayang


SALAD MAYONIS


SALAD MAYONIS
Ini cara salad saya yang paling mudah dan sedap..boleh makan begitu sahaja atau dengan nasi minyak.  Jom cuba buat..

Bahan/ Cara:

1) Salad.disiat kecil
2) 1 batang  carrot dihiris nipis
3)  1 biji  capsicum hiris halus
4) 1 biji epal hijau potong dadu kecil ( jika suka) 
5)  4-5  sudu besar mayonis
6) 2-3 sudu sos tomato
7) Satukan mayonis dan tomato, kacau rata
8) Masukkan salad, carrot dan capsicum, dan dikacau dengan kasih sayang
9) Siap untuk dihidangkan dengan kasih sayang..


LEMPENG

LEMPENG TEPUNG

Ini kuih tradisional paling evergreen..tak jemu makan waktu kecil kecil dulu..inilah sarapan orang kampung...makan dengan sambal tumis, atau dengan gula jer...Jom kita buat agar generasi baru tidak lupa akan lempeng, warisan zaman berzaman...

Bahan:

Tepung gandum ( dalam setengah kilo)
air secukupnya
air garam secukup rasa
Kalau suka campurkan sebiji telur..
Cara:

1) Bancuh tepung gandum dengan air secukupnya dan air garam secukup rasa- sekiranya menggunakankan tangan, agak agak tepung tu meluncur laju di jari..
2) Panaskan sedikit sahaja minyak ( dalam 1/2  sudu besar) di dalam kuali, ambil sesenduk bancuhan tepung dan leperkan di atas kuali dengan api perlahan
3) Terbalikkan , dan angkat apabila telah masak
4) Bolehlah dihidangkan dengan kasih sayang, cicah dengan sambal tumis atau gula..



Dalam gambar ni saya cicah dengan sambal tumis ikan bilis permata biru...sedapppp

PENGAT CACA

PENGAT CACA


Saya namakan pengat ni pengat caca sebab campur macam-macam bahan di dalamnya..ada pisang, keledek, keladi, sagu....saya mesti masak pengat letak sagu...kalau tak rasa semacam pulakk..

Bahan:
1 sisir pisang nipah/kapok
1 biji keledek merah-potong dadu rebus sebentar
1 biji keladi-potong dadu rebus sebentar
sedikit sagu rendang
sedikit sahaja garam
1 ketul besar gula melaka
sedikit gula pasir
santan secukupnya (dari sebiji kelapa pun cukup- amik santan pekat..., kalau beli santan kat pasar dalam rm 3.50)

Cara:
1) Didihkan gula melaka, dan gula pasir ikut suka manisnya
2) Masukkan pisang, keledek, keladi dan sagu,
3) Masukkan santan, kacau jangan sampai pecah santan, masukkan sedikit garam jika suka
4) Kacau perlahan sehingga santan mendidih
5) Angkat dan hidang dengan kasih sayang...

PENGAT PISANG

PENGAT PISANG


Sedap pengat pisang nipah ni...makan untuk minum petang dengan teh 0 panas..wahhh...

Bahan:
1 sisir pisang nipah/kapok
sedikit sagu rendang
sedikit sahaja garam
1 ketul besar gula melaka
sedikit gula pasir
santan secukupnya (dari sebiji kelapa pun cukup- amik santan pekat..., kalau beli santan kat pasar dalam rm 3.50)

Cara:
1) Didihkan gula melaka, dan gula pasir ikut suka manisnya
2) Masukkan pisang dan sagu,
3) Masukkan santan, kacau jangan sampai pecah santan, masukkan sedikit garam jika suka
4) Kacau perlahan sehingga santan mendidih
5) Angkat dan hidang dengan kasih sayang...

BLUEBERRY CHEESE CAKE

BLUEBERRY CHEESE CAKE

Hari ni saya buat bueberry cheese cake yang saya ubah suai sikit dari blog Evelyn Gemina yang saya memang suka tengok blog cheese cakenya..Kek ni saya buat sempena birthday supervisor saya Prof. Dr Saedah Siraj..Beliau sangat suka makan cheese cake, jadi saya cuba buatkan satu untuknya..

Bahan base:

1/2 bungkus biskut digestive, hancurkan
60 gm mentega cairkan

Campurkan mentega yang telah dicairkan ke dalam biskut, gaul sebati dan tekan dalam loyang. Gunakan loyang yang loose base.

Bahan Filling: 
550 cream cheese
250 whipping cream UHT
30 gm butter
130 gm gula
30 gm tepung jagung
4 biji telur
1 sudu sunquick

Cara:

1) Pukul cream cheese dengan butter hingga lembut, masukkan gula, dan whipping cream
2) Masukkan tepung jagung, dan telur sebiji demi sebiji, putar perlahan hingga sebati
3) Masukkan adunan cream cheese ini ke dalam base biskut tadi
4) Balut loyang dengan aluminium dan bakar secara water bath 160 darjah hingga masak.
5) Sejukkan semalaman dalam peti ais dan bolehlah letakkan blueberry filling di atasnya
6) Jika suka boleh hias dengan freash cream mengikut kreativiti.


Yang ni saya letakkan buah anggur hitam supaya sedondon warnanya dengan blueberry..




Sepautunya tak payah letak fresh cream lagi sebab kek ni dah lemak..tapi untuk mencantikkannya lagi saya pakaikan baju supaya nampak cantik sikit...

Ini lah supervisor saya.. Prof. Dr Saedah Siraj yang sangat baik orangnya...mujur dia kata sedap..hehe kenalah puji yer takkk...


Ini kawan-kawan saya satu 'emak'...kami sama supervisor, sebelah kanan saya Nazri student PhD kesayangan Prof  dan sebelah kiri saya tu Solihin Hafiz, pelajar master. Mudah mudahan kami akan berjaya di bawah seliaan Prof. Doakan yer...

BEEHOON SUP TULANG

BEEHOON SUP TULANG
Bahan:

1 bungkus beehoon cap bintang- direndam dan celur air panas
1 kilo tulang
6 ulas bawang merah
8 ulas bawang putih
5 inci halia muda
perencah sup tulang adabi atau serbuk
bunga lawang, kayu manis, pelaga
bawang goreng
daun sup
garam secukup rasa

Cara:

1) Rebus tulang dengan air secukupnya mengikut yang dikehendaki sampai mendidih dan agak lembut dagingnya, masukkan perencah sup tulang dan garam secukup rasa
2) Tumis bunga lawang, kayu manis, pelaga
3) Masukkan bawang merah, bawang putih dan halia yang telah dikisar, tumis hingga naik bau
4) Masukkan bahan tumis ke dalam sup tulang tadi dan biarkan hingga mendidih dan lembut dagingnya
5) Ambil beehoon yang telah dicelur, letakkan sedikit ke  dalam mangkuk dan letakkan sup tulang tadi
6) Tabur bawang goreng dan daun sup dengan kasih sayang
7) Boleh dimakan bersama sambal kicap atau sambal tumis
8) Hidanglah dengan kasih sayang yer...


BLUEBERRY PUFF

BLUEBERRY PUFF

Ini antara resepi yang senang dan segera dan sedap pula...Jom cuba...

Bahan:

kulit puff segera
blueberry filling
1 biji kuning telur

Cara:

1) Potong kulit puff segera mengikut kreativiti
2) Masukkan inti blueberry filling, tekan tepi dengan garfu dan sapukan atasnya dengan kuning telur
3) Bakar 180 darjah hingga kekuningan
4) Angkat dan hidang dengan kasih sayang.





APPLE PUFF

APPLE PUFF
Bahan:

3 biji epal hijau
1 biji epal merah
4-5 sudu gula perang + 2 2-3 sudu gula pasir (ikut rasa manis yang dikehendaki) 
1 sudu tepung jagung
1/2 sudu kecil serbuk kayu manis (ikut suka)
kulit puff segera
1 bii kuning telur

Cara:

1) Epal potong dadu, campurkan dengan gula perang, masak sebentar sehingga keluar air
2) Bancuh tepung jagung dengan sedikit air sahaja dan masukkan ke dalam epal tersebut, kacau sehingga pekat
3) Masukkan serbuk kayu manis
4) Sejukkan epal  yang sudah dimasak ini
5) Apabila sudah sejuk, bolehlah dipotong kulit puff mengikut kreativiti, masukkan inti dan tutup inti. Tekan tepi puff dengan garfu dan sapukan kuning telur di atasnya
6) Bakar dengan suhu 180 darjah sehingga kekuningan
7) Angkat dan hidang dengan kasih sayang..