Thursday, May 30, 2013

LEMPENG

LEMPENG TEPUNG

Ini kuih tradisional paling evergreen..tak jemu makan waktu kecil kecil dulu..inilah sarapan orang kampung...makan dengan sambal tumis, atau dengan gula jer...Jom kita buat agar generasi baru tidak lupa akan lempeng, warisan zaman berzaman...

Bahan:

Tepung gandum ( dalam setengah kilo)
air secukupnya
air garam secukup rasa
Kalau suka campurkan sebiji telur..
Cara:

1) Bancuh tepung gandum dengan air secukupnya dan air garam secukup rasa- sekiranya menggunakankan tangan, agak agak tepung tu meluncur laju di jari..
2) Panaskan sedikit sahaja minyak ( dalam 1/2  sudu besar) di dalam kuali, ambil sesenduk bancuhan tepung dan leperkan di atas kuali dengan api perlahan
3) Terbalikkan , dan angkat apabila telah masak
4) Bolehlah dihidangkan dengan kasih sayang, cicah dengan sambal tumis atau gula..



Dalam gambar ni saya cicah dengan sambal tumis ikan bilis permata biru...sedapppp

No comments:

Post a Comment