Thursday, May 30, 2013

BEEHOON SUP TULANG

BEEHOON SUP TULANG
Bahan:

1 bungkus beehoon cap bintang- direndam dan celur air panas
1 kilo tulang
6 ulas bawang merah
8 ulas bawang putih
5 inci halia muda
perencah sup tulang adabi atau serbuk
bunga lawang, kayu manis, pelaga
bawang goreng
daun sup
garam secukup rasa

Cara:

1) Rebus tulang dengan air secukupnya mengikut yang dikehendaki sampai mendidih dan agak lembut dagingnya, masukkan perencah sup tulang dan garam secukup rasa
2) Tumis bunga lawang, kayu manis, pelaga
3) Masukkan bawang merah, bawang putih dan halia yang telah dikisar, tumis hingga naik bau
4) Masukkan bahan tumis ke dalam sup tulang tadi dan biarkan hingga mendidih dan lembut dagingnya
5) Ambil beehoon yang telah dicelur, letakkan sedikit ke  dalam mangkuk dan letakkan sup tulang tadi
6) Tabur bawang goreng dan daun sup dengan kasih sayang
7) Boleh dimakan bersama sambal kicap atau sambal tumis
8) Hidanglah dengan kasih sayang yer...


No comments:

Post a Comment