Hari sudah mahu hujan..mari kita parut ubi dan buat bengkang....bingka ubi ler....
Hehehe......teringat kenangan lama kan ..guna parut besi ni...nostalgia ler pulakk...tak leh tulis lebih lebih...kang meleleh air mata......
Bahan:
2 kilo Ubi kayu
2 1/2 cawan gula pasir
3 1/2 cawan santan pekat
sedikit garam
Cara:
1) Parut ubi kayu- perah dengan kasih sayang , sila gunakan kain bersih untuk perah,
2) Air perahan biarkan, ambil kanji di bawahnya
3) Campurkan semua bahan, rasa lah gula..kalau kurang manis boleh tambah gula lagi
4) Masukkan dalam loyang yang telah disapukan dengan planta/butter
5) Bakar 180 darjah sehingga masak, lebih kurang 1 1/2 jam
6) Angkat dan hidang dengan kasih sayang
Haaaa..yang garing tu sedapppp..nampak macam hangus....
Makan bingka panas-panas dan minum teh o panas-panas...waktu hujan petang...perghhh.......alhamdulillah.....
JOM CUBA BUAT SELERA TRADISI KITA...