BUAH MELAKA
Selera tradisi lagiii......Anak dara puasa hari ni..minta buat buah melaka..layan jer la....bagus jugak..boleh buat minum petang..dan paling penting sekali....senang.....
........jom layan...
Bahan:
1 cawan tepung pulut
2 sudu besar tepung beras
gula melaka-potong kecil kecil
pewarna hijau
kelapa parut putih campurkan dengan sedikit garam halus
Cara:
1) Uli dengan kasih sayang tepung pulut, tepung beras, campurkan sedikit demi sedikit air hingga boleh digentel
2) Ambil secubit adunan dan isikan dengan gula melaka
3) Didihkan air dan masukkan tepung yang sudah digentel tadi hingga timbul
4) Apabila timbul maknanya sudah masak dan boleh diangkat, celupkan sebentar dalam air biasa
5) Angkat guna tapis dan golek-gplekkan pada kelapa parut
6) Boleh dihidangkan dengan kasih sayang....
SELAMAT MENCUBA KUIH TRADISI KITA...