BLACKPEPPER MEATBALL
Nak cuba buat blackpepper meatball??? Senang aje...tapi tak tau leh memenuhi citarasa orang lain atau tak..saya ok aje..dan lebih sedap jika dimakan dengan roti wholemeal saya ni..perghhhh..
Bahan:
1 bungkus daging kisar Ramly
1 biji telur
segenggam lada hitam - tumbuk agak-agak - jangan terlalu kasar atau halus
1 labu bawang besar- hiris kasar
1 tin kecil kacang pea
sedikit kicap kipas udang
tepung gandum
sedikit minyak untuk menumis
air secukupnya (dalam 3 cawan)
Cara:
1) Daging disampur dengan telur dan satu sudu tepung gandum, bulat bulatkan dan goreng macam buat jemput-jemput- ketepikan
2) Tumis bawang besar dengan lada hitam sampai naik bau
3) Masuk air yang telah dicampur dengan tepung gandum dalam 3 sudu- pastikan tepung itu telah larut sepenuhnya, kalau tak berketul....air tepung gandum ini berfungsi untuk memekatkan kuah, sekiranya kuah agak cair, bansuh lagi tepung gandum tetapi jangan guna air terlalu banyak..
4) Masukkan kicap dan garam secukup rasa- kicap berfungsi untuk menghitamkan kuah...
5) Masukkan kacang peas
6) Boleh dihidang dengan roti...makan dengan penuh kasih sayang...