Sunday, December 7, 2014

CHEESE TART

CHEESE TART
Hari ni saya buat blueberry cheese tart..permintaan anak-anak..so layankan jer la..walaupun badan kurang sihat sebenarnya...kebetulan semalam juga saya buatkan cheese tart ni untuk jiran sebelah yang buat kenduri tahlil..jadi ada lebih banyak lagi cheese..itu yang rajin sikit melayan permintaan anak-anak..alhamdulillah semua suka...dan saya pun gembira juga kerana cheese yang saya buat kali ini menjadi dan cantik...rupa-rupanya disebabkan telur...semalam saya gunakan 500 gm cream cheese dengan 3 biji telur gred B..barulah menjadi cantik cheesenya...alhamdulillah...


Bahan Pastri:
250 gm buttercup
150 gm gula icing
2 biji telur
500 gm tepung gandum
sedikit esen vanila 

Cara:
1) Campurkan semua bahan dan uli dengan hujung jari hingga sebati
2) Ambil sedikit sedikit dan tekankan ke dalam bekas mengikut bentuk
3) Cucuk dengan garpu sedikit di tengah-tengahnya
4) Bakar 170 darjah hingga sedikit perang, jangan terlalu perang atau hangus..
5) Angkat dan biarkan sejuk, keluarkan dari acuan

Filling:
250 cream cheese
50 gm gula kastor
1 biji telur gred A (kalau kecil guna 2 biji)
1/2 sudu besar buttercup
sedikit perahan lemon


Cara:
1) Campur semua bahan filling dan pukul hingga gebu
2) Masukkan blueberry filling ke dalam tart shell dan kemudian masukkan pula cream cheese
3) Hiaslah diatasnya dengan lukisan atau corak yang digemari.
4) Bakar dalam oven 160 darjah selama 10 minit..jangan hangus pulak cream cheese nya ya
5) Angkat dan hidang dengan kasih sayang..





PUFF KENTANG & DAGING

PUFF KENTANG & DAGING
Malam ni semua dalam rumah ni tak nak makan nasi..kebetulan siang tadi dah buat inti kentang campur daging..jadi malam ni senang jer lah nak buat curry puff yang sedap ini....suami pulak memang gemar puff kentang ni..tak sangka anak-anak pun makan hingga menjilat jari...

Bahan:
1 bungkus pastri puff jenama Kawan
5 biji kentang potong dadu
1/2 kilo daging direbus dan dipotong dadu
1 bungkus rempah kari daging pedas  Baba's
5 ulas bawang putih
1/2 inci halia
1 labu bawang besar
sedikit garam dan gula

1 biji telur- pukul sedikit- untuk sapu pada kulit puff

Cara:
1) Kisar bawang besar, bawang putih, halia dan rempah kari
2) Panaskan minyak dan tumis bahan yang dikisar
3) Apabila agak garing, masukkan kentang, tambahkan sedikit sahaja air
4) Masukkan daging dan kacau
5) Apabila sudah masak, angkat dan sejukkan
6) Masukkan inti ke dalam pastri puff dan lipat dua mengikut bentuk yang disukai sama ada tiga segi atau empat segi
7) Tekan tepi kulit puff tersebut dengan garpu
8) Sapukan telur di atasnya dan bakar 180 darjah sehingga kekuningan
9) Angkat dan hidang dengan kasih sayang..



selamat mencuba..pasti anda suka...