Friday, June 13, 2014

LEMPENG & RENDANG

LEMPENG  & RENDANG
Inilah lempeng..makanan yang sering dimasak oleh arwah mak untuk sarapan masa kami kecil dulu,,huhuhu...sedihh..nostalgia....tak leh tulis banyak banyak..nanti meleleh air mata...

Lempeng sedap dimakan dengan apa sahaja...sambal tumis, rendang, kari,sardin, serawa, dan juga blendrang (istilah yang digunakan oleh orang jawa untuk lebihan daging kenduri dan dipanaskan banyak kali), 

JOM BUAT....JANGAN DILUPAKAN MAKANAN TRADISI KITA....

LENGKONG

LENGKONG
Bahan/Cara:

1 paket agar agar
gula secukup rasa
pewarna merah
sedikit gula batu
air 3 gelas besar- boleh tambah air panas kalau nampak agak pekat
Rebus agar-agar dengan air
Setelah mendidih, masukkan gula pewarna dan gula batu. Gula batu boleh membantu menjadikan agar-agar keras sedikit jika terlebih air
Kacau perlahan dan angkat, masukkan dalam loyang dan sejukkan
Apabila telah keras bolehlah dipotong dan dihidang dengan kasih sayang....

TAMBAN CILI

TAMBAN CILI
Ada yang suka ikan bilis tamban?? Goreng dengan cili api dan bunga kantan..perghh memang sedappp...

Bahan
Ikan bilis tamban- basuh dan goreng garing
1 labu bawang besar
cili api secukupnya-kalau nak pedas letak banyak
cili merah
cili hijau
bunga kantan

Cara:
1) Hiris semua bahan dan tumis
2) Masukkkan ikan bilis tamban, kacau sekata dengan kasih sayang
3) Angkat dan hidangkan dengan kasih sayang...

KOBIS KICAP

KOBIS KICAP
Malam ni makan kobis goreng kicap..hmm sedap ..perut lapar....nasi panas...perghhh..layann


Bahan:
1 labu kecil bawang besar
2 ulas bawang putih
1 biji cili merah
sedikit ikan bilis kecil permata biru
kicap cap kipas udang
sedikit garam
Kobis kecil
Tomato mini
sedikit air panas

Cara:
1) Hiris semua bahan
2) Tumis bawang besrm bawang putih, ikan bilis hingga naik bau..masukkan kicap. campurkan sedikit air panas
2) Masukkan kobis dan tomato, kacau sekata, jangan terlalu lama
3) Angkat dan hidang dengan kasih sayang..

Senang kan..