Saturday, June 15, 2013

MILK COOKIES

MILK COOKIES


Sambil memasak rendang udang  hari ni, kepala memikirkan nak buat apa untuk petang ni...hmm teringat Biskut Kembang Cina  dari Mila Kitchen- Meriahnya Dunia Masakan..yang amat mudah dan ringkas bahannya..apa lagi ..sementelah ada semua bahan kat dapur ni..jom ler cuba buat..tapi maaf yer saya bagi nama glamour untuk cookies ni jadi Milk Cookies...mudah-mudahan tuan punya asal resepi yang dikongsi bersama dengan ikhlas ini  akan mendapat rahmat Allah...


Bahan:
1 cawan planta
1 cawan susu pekat manis
4 cawan tepung jagung
ceri untuk hiasan

Cara:
1) Campurkan semua bahan dan gaul sebati
2) Terapkan menggunakan acuan bunga disukai dengan kasih sayang
3) Bakar 150 darjah sampai agak kekuningan..jangan hangus yer..
4) Angkat dan hidang dengan kasih sayang...


Hmmmm...petang ni boleh ler buat teh o panas, makan cookies ni....alhamdulillah....

                        

RENDANG UDANG DAUN LIMAU PURUT

RENDANG UDANG DAUN LIMAU PURUT


Hari ni saya masak rendang udang daun limau purut..dah selalu sangat letak daun kunyit, hari ni nak cuba pulak letak daun limau purut...tambahan pulak jiran belakang rumah tu ada pokok limau purut..jadi mengendeng la mintak daunnya beberapa helai tadi..


Hmmm..nak masak ni saya tak tau sukatannya sebab masak ikut rasa hati sendiri..Jom tengok yer..boleh ubahsuai ikut rasa hati yer..

Bahan:
Udang
sedikit cili kering (dalam 12 tangkai)
sedikit cili api (ikut suka)
1 labu bawang besar
2 inci halia
3-4 batang serai
santan pekat
4 helai daun limau purut
Garam secukup rasa

Cara:
1) Cili kering, bawang, serai, halia dikisar dan masukkan aje dalam kuali tanpa minyak
2) Panaskan bahan tadi sampai agak kering, masukkan santan
3) Bila agak pekat, masukkan udang, masak sampai udang mengeluarkan air dan kuah agak pekat
4)Masukkan garam secukup rasa dan daun limau purut
5) Angkat dan hidang dengan kasih sayang...

PEACH COBBLER ICE CREAM VANILA

PEACH COBBLER ICE CREAM VANILA



Hari tak tau nak buat kuih apa, teringat nak buat cobbler sebab semalam anak sulung azween ke kedai dengan ayahnya dan beli sekotak ice cream vanilla....jadi apa lagi..terus ke dapur laa.....







Bahan:
80 gm butter
100 gm gula kastor
140 g tepung naik sendiri
1 biji telur
160 ml susu segar (saya guna full cream)
sedikit vanila
sedikit garam
buah peach secukupnya

Cara:
1) Pukul butter dan gula, samai kembang, masukkan telur, pukul lagi, masukkan garam
2) Masukkan tepung , susu, vanila 
3) Masukkan dalam loyang dan hias atasnya dengan buah peach, kalau nak masuk dalam tepung pun tak per
4) Bakar 180 darjah sehingga masak 
5) Sesudah masak, sejukkan dan boleh dihidangkan dengan ice cream vanila atau makan begitu sahaja..ikut selera yer
6) Jangan lupa, hidang dengan kasih sayang....

                          

Amacam...teringin tak...musim panas panas ni sedap lah makan..letak ice cream banyak sikit...