Maaf lah baru berkesempatan untuk update blog. Sangat tak sempat..tapi sempatkan diri nntuk masak... Jom layan bubur candil caca bulan puasa ni..sedap jugak kan..
Bahan:
1 bungkus kecil tepung urai caca (yang berwarna warni tu)
1 cawan tepung pulut- bancuh dengan sedikit air hingga boleh dibulat-bulatkan - warnakan ikut suka
1 buku gula melaka
5 sudu gula pasir
sedikit garam
santan secukupnya
2 helai daun pandan
Cara:
1) Rebus tepung urai hingga kembang. Buang air lebihan rebusan.
2) Rebus gula melaka dengan sedikit air dan kemudian masukkan dalam tepung urai
3) Dalam periuk yang lain rebus air hingga mendidih, , gentel bulat tepung pulut dan masukkan dalam periuk, apabila telah timbul menunjukkan pulut tersebut telah masak, masukkan ke dalam air sejuk dan toskan
4) Masukkan santan dan air gula melaka ke dapam tepung urai yang telah direbus, kacau hingga mendidih, jangan bagi pecah santan, kemudian masukkan tepung pulut yang telah disejukkan tadi