Tuesday, December 10, 2013

CHURROS

CHURROS (2)
Semalam beriya-iya en rani suamiku menyuruh buat churros sebab dah lama saya tak buat..so hari ni layankan permintaannya...balik kerja terus dia makan..hmm sedapppnya dia kata..hehehe suka ler tuu...dicicahnya dengan nutela dan juga jem oren.....minum nescafe o panas, waktu kedinginan petang selepas hujan....
Resepinya kena tengok pakcik google ler yer..rajin-rajin ler sikit...hehehe..jangan marahh...

STRAWBERRY MUFFIN

STRAWBERRY MUFFIN

Petang ni hujan....nak buat hidangan minum petang yang simple dan disukai anak-anak...maklumlahcuti sekolah....hmm..buat jer lah strawberry muffin ni kerana kebetuan semua bahan ada di rumah..jomlah layan...

                           

Bahan:
2 biji telur
225 gm tepung gandum

2 sudu teh baking powder

125 gm gula kastor

125 ml susu segar

150 gm buttercup

1 sudu teh vanilla
1 sudu teh strawberry emulco
Strawberry filling secukupnya
Strawberry chips
kertas cupcake (saya guna yang murah ni jer- dapat dalam 24 biji)

                         

Cara:
1) Tepung gandum diayak bersama baking powder
2) Mentega dicairkan guna api sederhana
3) Pukul telur dengan whisk sahaja dan campurkan susu segar
4) Masukkan mentega, gula dan vanila, kacau sahaja dengan whisk. Kalau tak ada whisk guna aje senduk pun boleh
5) Akhir sekali masukkan tepung , strawberry emulco dan kacau lagi hingga sekata tepungnya. Biarkan adunan selama 20 minit
6) Masukkan sedikit adunan dalam kertas cupcake dan letak sedikit strawberry filling di dalamnya, kemudian letak lagi adunan menutupi strawberry tersebut, penuhkan dalam 3/4 dari bekas tersebut. Taburkan strawberry chips di atasnya.
7) Bakar 180 darjah sehingga kekuningan
8) Angkat dan hidang dengan kasih sayang

                             
                        


                     

KEK MINYAK DAISY

KEK MINYAK DAISY
Rasanya ramai yang dah mencuba kek minyak yang senang dibuat ini.  Macam macam nama jugak yang mungkin diberikan kepada kek ini..  Saya letak nama glamer sikitlah..tambah sikit jer jadi kek minyak daisy sebab guna minyak jagung jenama DAISY...hehehe..bagi yang belum pernah buat...jom cuba buat...

Bahan:
5 biji telur
1/2 cawan gula kastor
1 sudu besar ovelette
1 cawan minyak jagung DAISY
1 cawan susu pekat manis
2 cawan tepung gandum
1 sudu teh baking powder
1 sudu teh vanila
pewarna

Cara:
1) Pukul telur, gula dan ovelette hingga gebu- kelajuan tinggi
2) Masukkan susu,minyak, tepung gandum baking powder dan esen vanila, putar perlahan
3) Bahagikan kepada beberapa bahagian mengikut warna yang disukai
4) Masukkan ke dalam loyang berselang seli seperti membuat marble cake
5) Bakar 170 darjah sehingga masak lebih kurang 1 jam mengikut oven masing-masing
6) Hidangkan dengan kasih sayang