KEMBUNG SERI PANGGANG
Hari hujan tak tau nak masak apa..ikan kembung ada dalam peti.. Panggang aje lah senang cerita....tambahan pula kan sekarang ni dah ada pemanggang ajaib yang memudahkan kerja-kerja memangggang..dah lama pun tak panggang ikan ni...cicah pulak dengan air asam..perghh bangkit selera..
Bahan/Cara:
Ikan kembung segar dibersihkan, lumur dengan sedikit serbuk kunyi dan garam supaya ikan nampak cantiik..kemudian pangganglah menggunakan panggang ajaib..memanggang pun kenalah dengan kasih sayang yer...
Air Asam nak buatnya pun senang jer..
3 biji cili merah
5 biji cili api (ikut suka kepedasan)
sedikit garam
sedikit belacan madu
sedikit asam jawa tanpa biji
1 labu bawang besar dihiris tipis
1. Tumbuk cili merah, cili api, belacan dan garam hinggga lumat, masukkan asam jawa tumbuk sekali... Tumbuk pun dengan kasih sayang yer...
2. Campurkan sedikit air masak bergantung kepada kepekatan
3. Hiris bawang besar tipis dan gaulkan dengan sambal dengan kasih sayang
4. Dah siap untuk dihidangkan dengan ikan panggang dengan kasih sayang juga....