PENGAT CACA
Saya namakan pengat ni pengat caca sebab campur macam-macam bahan di dalamnya..ada pisang, keledek, keladi, sagu....saya mesti masak pengat letak sagu...kalau tak rasa semacam pulakk..
Bahan:
1 sisir pisang nipah/kapok
1 biji keledek merah-potong dadu rebus sebentar
1 biji keladi-potong dadu rebus sebentar
sedikit sagu rendang
sedikit sahaja garam
1 ketul besar gula melaka
sedikit gula pasir
santan secukupnya (dari sebiji kelapa pun cukup- amik santan pekat..., kalau beli santan kat pasar dalam rm 3.50)
Cara:
1) Didihkan gula melaka, dan gula pasir ikut suka manisnya
2) Masukkan pisang, keledek, keladi dan sagu,
3) Masukkan santan, kacau jangan sampai pecah santan, masukkan sedikit garam jika suka
4) Kacau perlahan sehingga santan mendidih
5) Angkat dan hidang dengan kasih sayang...
No comments:
Post a Comment