BINGKA UBI GULA MELAKA
Bahan:
2 kilo Ubi kayu
2 ketul gula melaka-masak dengan 1/2 cawan air panas, letak daun pandan
2 ketul gula melaka-masak dengan 1/2 cawan air panas, letak daun pandan
1/2 cawan gula pasir-tambah jika kurang manis
3 1/2 cawan santan pekat
sedikit garam
Cara:
1) Blender ubi kayu..kalau ada parut..parut lah..lagi sedap..- perah dengan kasih sayang , sila gunakan kain bersih untuk perah,
2) Air perahan biarkan, ambil kanji di bawahnya
3) Campurkan semua bahan, rasa lah gula..kalau kurang manis boleh tambah gula lagi
4) Masukkan dalam loyang yang telah disapukan dengan planta/butter
5) Bakar 180 darjah sehingga masak, lebih kurang 1 1/2 jam
6) Angkat dan hidang dengan kasih sayang
SELAMAT MENCUBA....PASTI TERUJA
No comments:
Post a Comment