Monday, December 1, 2014

STRAWBERRY SPONGE CAKE

STRAWBERRY SPONGE CAKE
Ini kek eween untuk jamuan kelasnya..layan jer ler...


Bahan:

150 gm tepung gandum (ayak bersama baking powder)
150 gm gula kastor
5 biji telur (saya guna saiz biasa)
1 sudu besar ovelett
1 sudu teh baking powder
2 sudu besar margerin-cairkan
50 ml susu cair
sedikit pewarna merah

strawberry emulco
 
Toping 

Fresh cream

Cara:
1) Campurkan tepung, gula telur,ovelett, baking powder, putar dengan mixer lah...sampai kembang betul (macam warna putih)
2)Masukkan margerin dan susu cair-putr sekejap jer
3) Letak perisa strawberry dan sedikit warna merah
4) Masukkan dalam loyang, letak kertas minyak, bakar 160 darjah sampai masak, dalam lebih kurang 1 jam (cucuk bahagian tengah dengan lidi untuk memastikan kek sudah masak, rasa lidi tersebut, jika melekit maknanya kek belum masak)
5) Apabila sudah masak, keluarkan dari loyang dan sejukkan atas redai...
6) Hiaslah mengikut kreativiti dengan kasih sayang....




No comments:

Post a Comment