STRAWBERRY BLUEBERRY FILLING
Ini kek untuk birthday imran yang ke 7 13 Ogos lalu....sedapppppp....walaupun hanya kek span...tapi ikhlas dari mama.....dengan penuh kasih sayang....
Bahan:
150 gm tepung gandum (ayak bersama baking powder)
150 gm gula kastor
5 biji telur (saya guna saiz biasa)
1 sudu besar ovelett
1 sudu teh baking powder
2 sudu besar margerin-cairkan
50 ml susu cair
strawberry emulco
sedikit pewarna merah
sedikit strawberry paste
Toping
Fresh cream
Filling
Blueberry
Cara:
1) Campurkan tepung, gula telur,ovelett, baking powder, putar dengan mixer lah...sampai kembang betul (macam warna putih)
2)Masukkan margerin dan susu cair-putr sekejap jer
3) Letak perisa strawberry dan sedikit warna merah, boleh tambahkan strawberry paste jika suka
4) Masukkan dalam loyang, letak kertas minyak, bakar 160 darjah sampai masak, dalam lebih kurang 1 jam (cucuk bahagian tengah dengan lidi untuk memastikan kek sudah masak, rasa lidi tersebut, jika melekit maknanya kek belum masak)
5) Apabila sudah masak, keluarkan dari loyang dan sejukkan atas redai...
6) Potong kepada 3 bahagian, sapukan fresh cream diikuti blueberry filling pada setiap bahagian
7) Hiaslah mengikut kreativiti dengan kasih sayang....
No comments:
Post a Comment