Kek lapis masam manis
Bahan-bahan :
· 5 biji telor gred A (yang sejuk dari fridge)
· 1 1/2 cwn gula halus
· 1 sudu besar ovallette
· 2 cwn tepung gandum
· 1 sudu kecil baking powder
· 150 ml susu cair
· 1/2 sudu kecil garam
· 100 gm minyak jagung/masak
· 1 sudu kecil esen vanila
· beberapa titis pewarna kuning dan hijau
· asam manis secukupnya (hawflakes, lagi bnyk lagi sedap)
Cara:-
1 Ayak tepung dan baking powder ke dalam mangkuk dan ketepikan dahulu.
2 Pukul gula dan telur hingga kembang. Setelah kembang masukkan ovallete dan pukul lagi sehingga betul2
kembang dan gebu. Masukkan minyak jagung/masak dan digaul sebati.
kembang dan gebu. Masukkan minyak jagung/masak dan digaul sebati.
3 Masukkan tepung dan baking. powder yg telah di ayak berselang seli dengan susu dan masukkan esen vanilla.
Gaul sebati dan bahagikan pada 2 bahagian....letak pewarna kegemaran.
Gaul sebati dan bahagikan pada 2 bahagian....letak pewarna kegemaran.
4 Loyang dialas kertas dan sapu sedikit mentega. Letak adunan hijau dulu, ratakan permukaannya dan susun
asam manis di atas permukaannya... kukus selama 15 minit dalam kukusan yg telah dipanaskan dulu.
asam manis di atas permukaannya... kukus selama 15 minit dalam kukusan yg telah dipanaskan dulu.
5 Buat pula lapisan kuning, ratakan dan tabur susun asam manis di atas permukaannya dan kukus lagi 15 minit.
Ulang2 lapisan sampai adunan habis.
Ulang2 lapisan sampai adunan habis.
6 Untuk lapisan yang akhir, kukus selama 20 min supaya kek masak keseluruhannya.
7 Setelah kek masak, angkat dan biarkan di dalam loyang selama 10 minit kemudian baru diterbalikkan di atas
redai supaya sejuk.
redai supaya sejuk.
8 Hidang dengan kasih sayang..
No comments:
Post a Comment