TALAM KELADI
Bahan-Bahan UNtUk Lapisan Bawah
· 2 CAWAN tepung beras
· 3 tepung ubi
· 1 1/2 tsp garam
· 5 sudu besar gula pasir
· 300 ml santan pekat
· 700 ml air
· (B) 250 gm KELADI - POTONG DADU- KUKUS 5 MINIT
Cara-caranya :
1 Bancuh semua bahan A hingga rata dan sebati .
2 Tapis ke dalam periuk . Masak sehingga naik wap dan masukkan bahan B
3 Kacau sebentar dan tuang ke dalam loyang 10" x 10" x 3"
4 Kukus selama 25 minit
Bahan-Bahan UNtUk Lapisan Atas
· 1 1/2 cwn TEPUNG GANDUM
· 250 gm gula halus
· 3 biji telur
· 250 ml santan
· 500 ml air
· sedikit pewarna purple
Cara caranya :
1) Bancuh semua bahan bahan diatas, tapis ke dalam periuk
2) Masak sehingga naik wap. Tuang ke atas lapisan bawah
No comments:
Post a Comment