MURTABAK POPIA
Macam tak sangka saya boleh buat murtabak sendiri, walaupun guna kulit popia tapi rasanya wahhh macam murtabak jual kat pasar malam laa...jom lah cuba...
Bahan:
1 bungkus daging cincang ramly
2-3 ulas bawang putih- potong dadu
2 labu bawang besar- potong dadu
1 paket rempah kari ayam/daging
2 tangkai daun sup
garam secukup rasa
minyak
kulit popia seukupnya
4 biji telur
1 labu bawang besar-hiris dadu
Cara:
1) Tumis bawang besar dan bawang putih, masukkan daging dan rempah kari, kacau sampai masak dan akhir sekali masukkan daun sup. Sejukkan dan simpan dalam peti ais kalau tak mahu gunakan segera.
2) Apabila hendak buat murtabak. campurkan telur, bawang dan inti, kacau sekata.
3) Ambil sekeping kulit popia, bentangkan dalam kuali non stick yang telah diletak sedikit sahaja minyak, masukkan inti daging,, lipatkan dan goreng seperti orang goreng murtabak kat pasar malam tu...
4) Apabila telah garing, boleh diangkat dan hidang dengan kasih sayang...minum teh o panas...perghh...
Ok, dah mula rasa lapar nampak ni
ReplyDelete