UDANG BUTTER
Masak udang bulan puasa ni pun sedap jugak....selera bulan puasa ni macam-macam..tapi tak boleh diikutkan sangat...jomlah tengok saya masak apa untuk berbuka..saya masak butter prown/udang butter saiz XL..hehe..pergi pasar pagi-pagi boleh lah pilih udang yang besar-besar...baru puas makan...sama aje resepi ni dengan post saya sebelum ni...butter prawn..saja tulis BM pulak...
Bahan:
1/2 kilo Udang saiz XL
12 biji Cili api- lagi pedas pun sedap
3 tangkai Daun kari
2 biji kuning telur- nak lebih pun takper...
50 gm butter/margerin/minyak
susu cair- ikut suka nak banyak mana kuahnya, tapi biasanya dalam 1/2 cawan sahaja
Cara:
1) Goreng udang dengan margerin + minyak sikit - angkat ketepikan
2) Tumis butter, masukkan cili yang dihiris dan daun kari
3) Masukkan susu cair sedikit, jangan terlalu banyak nanti cair
4) Garam secukup rasa
5) Masukkan udang
6) Goreng dengan kasih sayang dan ketepikan
Cara buat sarang telur
1) Panaskan/cairkan butter- agak2 ler butter tu- dalam 50 gm
2) Kacau kuning telur terlebih dahulu - tuangkan ke dalam kuali perlahan lahan sampai habis( pastikan tangan sebelah lagi terus kacau dalam kuali)
3) Kacau jer telur tu sampai kekuningan dan angkat.
4) Agak2 telur tu dah kering sikit taburkan atas udang tadi./lagi senang alaskan towel kitchen/kertas tisu
5) Hidang dengan penuh kasih sayang. Makan bersama nasi panas..Perghhhhhh...memang takkan menyesal...
No comments:
Post a Comment