GERMAN BREAD
Bahan:
200 ml susu
200 ml air
10 gm yis kering/1 tbs
10 gm gula / 1 tbs
8 gm garam/1 tsp
30 gm minyak sayur /2 tbs
600 gm tepung roti
1 biji telur & sedikit susu untuk sapu
bijan untuk tabur/ parmesan cheese
Cara:
1) Masuk semua dalam breadmaker dan tekan butang untuk doh
2) Apabila telah siap, keluarkan dan tumbuk doh untuk buang angin
3) Bahagikan doh kepada 2 bahagian
4) Uli-uli sedikit bentukkan jadi bulat
5) Canai sedikit, kemudian gulungkan, picit-picit tepi masuk ke dalam sedikit supaya sekata bentuk gulungannya
6) Rehatkan sehingga naik 2 kali ganda
7) Apabila telah naik, hiriskan doh dengan pisau tajam
8) Sapu sekata doh dengan telur + susu & taburkan bijan atau parmesan cheese
9) Bakar suhu 180-200 darjah ikut oven masing-masing hingga keperangan
10) Angkat, sapukan dengan marjerin dan hidang dengan kasih sayang.
No comments:
Post a Comment