SESAME DINNER ROLL CLASSIC
Layan roti lagi..sebab senang buat roti ni..tambahan pula saya hanya gunakan bahan yang ada di rumah..tak letak bread improver pun sebab takde..tapi tetap lembut..apalagi jika dimakan sewaktu panas-panas...
1 cawan air + 1 biji telur ( bagi penuh air + telur)
3 sudu besar butter/marjerin
1 sudu teh garam
3 1/4 cawan tepung roti/high protein
2 sudu besar susu tepung
3 sudu besar gula pasir
2 sudu teh yis kering
Bahan sapuan:
1 biji telur
1 sudu besar air
Bahan Tabur:
Sesame ( Bijan) secukupnya
Cara:
1) Uli semua bahan, boleh juga dimasukkan ke dalam bread maker dan setting doh
2) Jika uli dengan tangan, uli sekata dan biarkan hingga doh naik, tumbuk dan buang angin dalam doh
3) Bahagikan doh kepada 18 bahagian dan bulatkan. Letakkan sedikit tepung supaya tidak melekat
4) Letakkan dalam dulang pembakar dan jarakkan. Lebih baik tutupkan.
5) Biarkan doh dalam 30 minit atau sehingga naik doh dua kali ganda
6) Sapukan telur ke atas doh . Taburkan bijan secukupnya dan bakar 16
7) Angkat dan hidang dengan kasih sayang...
No comments:
Post a Comment