CHEDDAR CLASSIC ROLL
Malam malam ni buat roti ini untuk sarapan esok pagi...jom tengok cara mudah yang saya buat ...
Bahan sapuan:
Cara:
Bahan:
1 cawan air + 1 biji telur ( bagi penuh air + telur)
3 sudu besar butter/marjerin
1 sudu teh garam
3 1/4 cawan tepung roti/high protein
2 sudu besar susu tepung
3 sudu besar gula pasir
2 sudu teh yis kering
Bahan sapuan:
1 biji telur
1 sudu besar air
Bahan Tabur:
parutan cheddar cheese secukupnya
Cara:
1) Uli semua bahan, boleh juga dimasukkan ke dalam bread maker dan setting doh
2) Jika uli dengan tangan, uli sekata dan biarkan hingga doh naik, tumbuk dan buang angin dalam doh
3) Bahagikan doh kepada beberapa bahagian kecil dan bulatkan. Letakkan sedikit tepung supaya tidak melekat. Untuk 1 roti perlukan 3 doh kecil dan gentel memanjang, kemudian tocangkan seperti tocang rambut. Adunan ini mendapat lebih kurang 10 keping roti.
4) Letakkan dalam dulang pembakar dan jarakkan. Lebih baik tutupkan.
5) Biarkan doh dalam 30 minit atau sehingga naik doh dua kali ganda
6) Sapukan telur ke atas doh dan bakar 160 darjah selama 10-15 minit atau hingga kekuningan
7) Angkat dan hidang dengan kasih sayang...
No comments:
Post a Comment