ROTI BUTTER BOBOY
Saya belasah jer bagi nama glamer kat roti ni..sebab ala ala roti boy yang popular tu..jadi bagi nama pun hampir hampir sama lah..tak ler meniru kan..hehehe.. Semerbak bau roti..dah macam kilang roti pulak rumah saya...Jom layan resepi yang kakak saya Rahimah Mohd Said share...
Bahan:
Inti
200gm buttercup
1/2 sudu teh esen vanila
70 gm gula perang
Pukul semua bahan selama lebih kurang 3 minit
Toping
100 gm buttercup
80 gm gula icing
2 biji telur gred B
1 sudu besar nescage, campurkan dengan 1/2 sudu besar air panas
100 gm tepung gandum diayak
Putar butter, masukkan semua bahan dan putar lagi hingga sebati
Doh Roti
500 gm tepung roti - ayak
1 sudu kecil bread improver
1 sudu kecil bread softner/shortening
75 gm gula kastor
3 sudu teh yis kering
1 sudu teh garam
1 biji telur-dipukul guna sudu/garfu
250 ml fresh milk
60 gm buttercup
Cara:
1) Gaul tepung, gula, garam, masukkan yis, bread improver dan softener, dan digaul rata.
2) Masukkan telur dan fresh milk, gaul hingga menjadi doh
3) Masukkan mentega dan uli hingga licin, rehatkan hingga kembang 2 kali ganda
4) Ambil sedikit doh dan bulatkan, isikan inti dan tutup semula
5) Letakkan atas dulang pembakar yang ditabur sedikit tenung atau digriskan dan biarkan hingga doh naik, tutupkan dengan kain basah. Untuk mencepatkan doh naik, boleh diletakkan di tempat berhaba, contohnya letakkan dulang pembakar di atas periuk air panas. tetapi doh mestilah ditutup dengan kain basah
6) Apabila doh telah naik sekali ganda, paipkan toping ke atasnya
7) Bakar dengan suhu 170 darjah hingga bun keperangan
8) Angkat dan hidang panas panas dengan kasih sayang.....
No comments:
Post a Comment