GOLDEN OREO CHEESE CAKE
Saya buat kek ini untuk hadiah kepada Prof Saedah yang telah dinaikkan pangkat...untuk berkongsi kesyukuran dan kegembiraan tanda terima kasih kami kepada beliau...Disebabkan prof suka makan cheese cake, maka terhasillah kek ini...
Bahan base:
1 bungkus biskot golden oreo yang telah dihancurkan- buang creamnya
50 gm almond nib
110 gm mentega cairkan
Campurkan mentega yang telah dicairkan ke dalam biskut, gaul sebati dan tekan dalam loyang. Gunakan loyang yang loose base. Bakar dalam 10 minit, 160 darjah celcius.
Base ni boleh ikut suka nak guna biskut apa.
Bahan Filling:
550 cream cheese-saya guna philadelphia
200 whipping cream UHT-saya guna jenama emborg
30 gm butter-saya guna buttercup
130 gm gula kastor
30 gm tepung jagung
4 biji telur
1 sudu perahan lemon/kalau takde guna je sunquick pun boleh..
Cara:
1) Pukul cream cheese dengan butter hingga lembut, masukkan gula, dan whipping cream
2) Masukkan tepung jagung, dan telur sebiji demi sebiji, putar perlahan hingga sebati
3) Masukkan adunan cream cheese ini ke dalam base biskut tadi
4) Balut loyang dengan aluminium dan bakar secara water bath 160 darjah hingga masak.
5) Sejukkan semalaman dalam peti ais dan bolehlah dihias di atasnya
No comments:
Post a Comment