Saturday, September 14, 2013

CREAM CHEESE TART

CREAM CHEESE TART
Rajin pulak ari ni nak buat shell cream cheese tart ni...selalunya malas ..rasa nak beli jer shell yang dah siap tapi tak puas pulak..buat sendiri  lagi puas..tambahan pulak ini memang kesukaan anak-anak terutama Ahmad Izzwan Fiqry yang baru habis UPSR. Jadi, mamanya layan jer la....


Bahan Pastri:

250 gm buttercup
150 gm gula icing
2 biji telur
500 gm tepung gandum
sedikit esen vanila jika suka

Cara:
1) Campurkan semua bahan dan uli dengan hujung jari hingga sebati
2) Ambil sedikit sedikit dan tekankan ke dalam bekas mengikut bentuk
3) Cucuk dengan garpu sedikit di tengah-tengahnya
4) Bakar 180 darjah hingga sedikit perang, jangan terlalu perang atau hangus..



 Filling
500 gm cream cheese
50 gm butter
250 gula icing
1 biji telur
sedikit perahan air lemon
Blueberry filling secukupnya

Cara:
1) Putar cream cheese dengan gula icing hingga lembut
2) Masukkan butter , telur dan perahan air lemon, putar lagi hingga sebati
3) Masukkan sedikit ke dalam pastri, isikan blueberry filling dan tutupkan buleberry dengan sedikit lagi  cream cheese di atasnya
4) Bakar semula dengan 160 darjah hingga cream cheese naik dan agak kekuningan
5) Angkat dan hidangkan dengan kasih sayang...

Hmmm..bila masak gebu jer naiknya  cream cheese ni..tapi bila dah sejuk turun pulakk..takper lah asalkan rasanya sedap yek..

                             

JOMLAH BUAT..WALAUPUN PENAT TAPI BERKAT AIR TANGAN YANG MEMBUAT
 YANG MAKAN PUN HATI PASTI TERTAMBAT...

1 comment:

  1. Niza... lain kali buat shell lebih ye... aku nak gak, nak isi intinya je he he eheh.

    ReplyDelete