KEK CARROT
Kek ini saya hadiahkan untuk Prof Saedah dan Dr Zaharah..Harap mereka suka...walaupun mungkin kurang menepati citarasa mereka..ikhlas dari saya..hehehe
BAHAN:
· 1 1/4 cup minyak jagung
· 4 biji telur gred B
· 120 gm gula castor
· 120 gm gula perang
· 100 gm walnut cincang ( panggang sebentar)
· 250 gm tepung high protein
· 1 tsp baking soda
· 1/4 tsp garam
· 1/4 serbuk kulit kayu manis (boleh lebihkan kalau suka)
· 1 1/2 cup carrot yg telah disagat
· 1 cup golden raisin (kalau ganti buah masam2 pn boleh e.g prune, nenas kiub - ditoskan airnya)
· 1 tbs susu pekat
Cream Cheese Frosting
250 gm cream cheese + 4 sudu besar gula kastor + 2 sudu kecil sunquick/ perahan lemon)
Cara-cara:
1 Pukul telur dan gula hingga kembang. masukkan minyak, sebatikan.
2 Masukkan pula bahan bahan kering yg telah diayak
(tepung, baking soda, serbuk kulit kayu manis dan garam). kaup balik dengan senduk kayu.
(tepung, baking soda, serbuk kulit kayu manis dan garam). kaup balik dengan senduk kayu.
3 Akhir sekali, masukkan carrot, raisins. gaul sebati.
4Masukkan dlm loyang 9 inci yg telah di alas kertas minyak. bakar selama 45 minit pada suhu 180C. guna lidi utk pastikan dalam kek masak. Apabila kek masak, keluarkan dari oven dan sejukkan sebentar.
4Masukkan dlm loyang 9 inci yg telah di alas kertas minyak. bakar selama 45 minit pada suhu 180C. guna lidi utk pastikan dalam kek masak. Apabila kek masak, keluarkan dari oven dan sejukkan sebentar.
5 Bila dah sejuk boleh lah plaster dengan cream cheese dengan penuh kasih sayang....
No comments:
Post a Comment