Wednesday, June 26, 2013

SAMBAL UDANG BUTTER

SAMBAL UDANG BUTTER
Hari ni saya masak sambal udang butter, resepi yang diajar oleh Datin Maria, jiran depan rumah. Masakan yang ringkas dan senang...sedap puak tu..lemak jer udang sebab goreng dengan butter kan....Hmmm..tu ler dia rupanya..malas lah pulak saya nak menghiasnya..terus jer amik gambar..lebih praktikal..hehehe....


Resepinya sama aje macam sambal tumis biasa cuma yang ni guna butter dan tak perlu letak air asam jawa...jom tengok caranya....

Bahan:
Cili kering (rm 1)
1 labu bawang besar
sedikit belacan madu
50 gm butter (ikut suka-nak letak lebih pun boleh)
1 labu bawang besar -hiris kasar (jika suka)
1 kilo udang basah

Cara:
1) Kisar cili kering, belacan dan bawang besar dan tumis hingga garing-(kalau minyak banyak, buangkan minyak)
2) Masukkan butter, dan bawang
3) Masukkan udang dan biarkan hingga keluar airnya
4) Letak garam secukup rasa dan sedikit gula (jika suka)
5) Kacau hingga udang nampak bengkok..hehe...
6) Angkat dan hidang dengan kasih sayang....




Cara saya.. selalu kisar cili kering dan tumis keringkan siap-siap masuk dalam peti ais, jika nak guna senang, cepat jer masak ni...letak kuali, letak cili yang telah siap ditumis, letak butter , masukkan udang, letak garam, gula sikit...tunggu kejap sampai keluar air udang...balik balikkan dia...dah boleh angkat..sekejap jer kann..tulah kena sediakan stok cili tumis dalam peti ais....memang senang dan cepat kerja kita...



Jom cuba.....

No comments:

Post a Comment