COTTON CHEESECAKE CARAMEL
Gula hangus
2 Sudu besar gula- masukkan dalam loyang yang kita hendak gunakan untuk membakar kek, panaskan guna api kecil sahaja sampai kekuningan, biarkan sejuk
Bahan Karamel
6 biji kuning telur
1 tin susu cair Ideal
3 sudu besar gula
sedikit esen vanila
Kacau semua bahan dengan perlahan dan masukkan dalam loyang gula hangus
Bahan A
160 gm cream cheese
25 gm butter
120 gm susu segar/susu penuh cream
Bahan B
40 gm tepung gandum
30 gm tepung jagung
Bahan C
4 biji kuning telur
Bahan D
4 biji putih telur
100gm gula kaster
1/8 sudu kecil cream of tartar
secubit garam
Cara:
1) Satukan bahan A, masak secara double boiler, ketepikan
2) Masukkan Bahan B, C, kacau dengan whisker sahaja
3) Pukul bahan D sampai bertanduk
4) Masukkan bahan D dalam adunan tadi secara kaup balik
5) Masukkan dalam loyang karamel tadi perlahan lahan
6) Bakar 160 darjah secara water bath sampai masak lebih kurang 1 jam-bawahnya loyang berisi air sedikit sahaja
7) Apabila sudah masak, angkat dan biarkan sejuk
8) Terbalikkan, hiaskan dan hidangkan dengan kasih sayang
No comments:
Post a Comment