JEMPUT-JEMPUT BILIS
Hahaha...ini pun nak masuk entry...hishhh mestilah supaya kuih warisan ni tak dilupakan oleh anak cucuku kelak...inilah yang sedap dimakan tak kira masa dan ketika apalagi kalau masih panas-panas, cicah dengan sos cili....minum teh o....lebih lagi kalau hujan..makkk aiiii...meletoppss
Bahan/Cara:
3 atau 4 cawan epung gandum
segenggam bilis ditumbuk
sebiji bawang besar potong dadu
sebiji kentang potong dadu
sebiji telur
garam secukup rasa
Campurkan aje semua bahan dengan penuh kasih sayang dan gaul sebati hingga boleh dijemput. Jangan lah cair sangat atau keras sangat....
Panaskan kuali, jemputlah dengan tangan adunan masuk ke kuali, nak guna sudu pun boleh tapi kurang umphhh laa..kena guna tangan supaya rasa air tangan....
Gorenglah hingga garing kekuningan, Angkat dan hidang dengan kasih sayang..
No comments:
Post a Comment