PURPLE BLUEBERRY CHEESE
Bahan base:
1 bungkus biskot oreo yang telah dihancurkan
50 gm almond nib
110 gm mentega -cairkan
Campurkan mentega yang telah dicairkan ke dalam biskut, gaul sebati dan tekan dalam loyang. Gunakan loyang yang loose base. Bakar dalam 10 minit, 160 darjah celcius.
Bahan Filling:
500 cream cheese philadelphia
250 whipping cream UHT jenama pauls
30 gm buttercup
130 gm gula kastor
30 gm tepung jagung
4 biji telur
1 sudu perahan lemon
Hiasan
Gula purple
Bunga tiruan
Blueberry filling
Hiasan
Gula purple
Bunga tiruan
Blueberry filling
Cara:
1) Pukul cream cheese dengan butter hingga lembut, masukkan gula, dan whipping cream
2) Masukkan tepung jagung, dan telur sebiji demi sebiji, putar perlahan hingga sebati
3) Masukkan adunan cream cheese ini ke dalam base biskut tadi
4) Balut loyang dengan aluminium dan bakar secara water bath 160 darjah hingga masak.
5) Sejukkan semalaman dalam peti ais dan bolehlah dihias di atasnya
6) Jika suka boleh hias dengan fresh cream mengikut kreativiti dengan penuh kasih sayang...
JOM CUBA...PASTI BERJAYA..
No comments:
Post a Comment