Hari ni meluangkan masa untuk mengisi entry ni...keluarkan gambar gambar lama yang belum dimasukkan..yang senang dibuat...jom tengok....
Bahan Pastri:
250 gm buttercup
150 gm gula icing
2 biji telur
500 gm tepung gandum
sedikit esen vanila jika suka
Cara:
1) Campurkan semua bahan dan uli dengan hujung jari hingga sebati
2) Ambil sedikit sedikit dan tekankan ke dalam bekas mengikut bentuk
3) Cucuk dengan garpu sedikit di tengah-tengahnya
4) Bakar 170 darjah hingga sedikit perang, jangan terlalu perang atau hangus..
5) Angkat dan biarkan sejuk, keluarkan dari acuan
6) Simpan dalam bekas kedap udara. Simpan pun kenalah dengan kasih sayang...supaya tahan lama..
5) Angkat dan biarkan sejuk, keluarkan dari acuan
6) Simpan dalam bekas kedap udara. Simpan pun kenalah dengan kasih sayang...supaya tahan lama..
CUSTARD
1 sudu besar tepung gandum
1 sudu besar tepung jagung
4 sudu besar gula
1 cawan susu segar
1 biji telur
1 sudu besar mentega
Cara:
Kacau dengan kasih sayang semua bahan atas api perlahan sampai likat, kemudian sejukkan. Paipkan guna piping bag ke dalam shell tart yang telah disiapkan lebih awal tadi. Kalau nak lebih sedap, masukkan ke dalam peti sejuk,,pasti nyaman gitu,...
Hiasan:
Buah strawberry secukupnya- hias ikut kreativiti...
No comments:
Post a Comment