Sunday, May 13, 2012

TALAM KELADI DIY


TALAM KELADI

Bahan-Bahan UNtUk Lapisan Bawah


· 2 CAWAN tepung beras

· 3  tepung ubi

· 1 1/2 tsp garam

· 5 sudu besar gula pasir 

· 300 ml santan pekat

· 700 ml air

· (B) 250 gm KELADI - POTONG DADU- KUKUS 5 MINIT


Cara-caranya :

Bancuh semua bahan A hingga rata dan sebati .
Tapis ke dalam periuk . Masak sehingga naik wap dan masukkan bahan B
Kacau sebentar dan tuang ke dalam loyang 10" x 10" x 3"
Kukus selama 25 minit


Bahan-Bahan UNtUk Lapisan Atas

·  1 1/2 cwn TEPUNG GANDUM


· 250 gm gula halus


· 3 biji telur 


· 250 ml santan


· 500 ml air

· sedikit pewarna purple

Cara caranya :

1) Bancuh semua bahan bahan diatas, tapis ke dalam periuk
2) Masak sehingga naik wap. Tuang ke atas lapisan bawah
3) Kukus selama 30 minit.(Lap 5 minit sekali)








No comments:

Post a Comment