Friday, April 19, 2013

SUP TULANG SERI MEATBALL

SUP TULANG SERI MEATBALL


Bahan:
1 kilo tulang
1/4 kilo daging batang pinang
1/2 bungkus meatball 
4 inci halia muda-kisar
6 biji bawang putih-kisar
1 bunkus sup bunjut tulang adabi
1/2 bungkus perencah sup
8 ulas bawang merah kecil-kisar
garam secukup rasa
air secukupnya
daun sup/daun bawang/ bawang goreng
bunga lawang, kayu manis, pelaga
1 batang karot

Cara:
1) Rebus tulang dengan air secukupnya, jangan masukkan daging batang pinang 
2) Halia, bawang putih, merah dikisar
3) Panaskan minyak dalam kuali, masukkan bunga lawang, pelaga, kayu manis, bahan kisar, tumis sehingga agak garing
4) Masukkan bahan tumis ke dalam periuk rebusan tulang tadi,  masukkan sup bunjut, biarkan mendidih, dan sehingga daging tulang empuk
5) Apabila daging tulang telah empuk, masukkan daging batang pinang , didihkan sehingga empuk kemudian masukkan meatball.
6) Akhir sekali masukkan karot dan garam secukup rasa.
7) Apabila telah masak, hidangkan dan taburkan daun sup, daun bawang dan bawang goreng dengan kasih sayang..