Thursday, May 22, 2014

VEGERONI SPIRALS GORENG

VEGERONI SPIRALS GORENG
Selera makan nasi dah kurang..sebab nak diet konon..hehe...jadi buat pasta la pulak..pilihan kali ni vegeroni spirals ni..cantik warna warni...minum pulak air tembikai.....
 Bahan:
1/2 paket vegeroni spirals
1 biji capsicum hijau-potong dadu
1 labu bawang besar-potong dadu
3 sudu paste spageti san remo (ikut suka sukatannya-kalau nak boleh lebihkan)
2 keping daging burger ramly- hancurkan
sedikit lada hitam-ditumbuk
sedikit serbuk herb & garlic
sedikit oregano
minyak zaiton untuk menumis

Cara:
1) Rebus vegeroni spiral hingga lebut, campurkan air dengan sedikit minyak agar tidak melekat, kemudian toskan
2) Tumis daging burger- hancur-hancurkan semasa menunis
3) Masukkan bawang hingga naik bau, masukkan sos
4) Masukkan bahan2 lain dan kacau sebati
5) Siap untuk dihidangkan dengan kasih sayang....

JOM TUKAR SELERA...

PURPLE BLUEBERRY CHEESE

PURPLE BLUEBERRY CHEESE
Bahan base:
1 bungkus biskot oreo yang telah dihancurkan
50 gm almond nib
110 gm mentega -cairkan

Campurkan mentega yang telah dicairkan ke dalam biskut, gaul sebati dan tekan dalam loyang. Gunakan loyang yang loose base. Bakar dalam 10 minit, 160 darjah celcius.

Bahan Filling: 
500 cream cheese philadelphia
250 whipping cream UHT jenama pauls
30 gm  buttercup 
130 gm gula kastor
30 gm tepung jagung
4 biji telur
1 sudu perahan lemon

Hiasan
Gula purple
Bunga tiruan
Blueberry filling
Cara:
1) Pukul cream cheese dengan butter hingga lembut, masukkan gula, dan whipping cream
2) Masukkan tepung jagung, dan telur sebiji demi sebiji, putar perlahan hingga sebati
3) Masukkan adunan cream cheese ini ke dalam base biskut tadi
4) Balut loyang dengan aluminium dan bakar secara water bath 160 darjah hingga masak.
5) Sejukkan semalaman dalam peti ais dan bolehlah dihias di atasnya
6) Jika suka boleh hias dengan fresh cream mengikut kreativiti dengan penuh kasih sayang...

JOM CUBA...PASTI BERJAYA..