Saturday, May 10, 2014

ROTI BUTTERSCOTCH

ROTI BUTTERSCOTCH
Hari ni penat sebenarnya...seharian di universiti menghadiri seminar....balik sampai rumah dah pukul 6.30 petang...mulanya rasa nak buat roti biasa jer sebab nak cicah dengan kuah kari yang suami beli tapi jadi roti ni pulakkk...guna bahan yang ada di rumah jer..alhamdulillah sedapp rupanya roti ni..patutlah dikatakan menjadi kegilaan peminat-peminat roti sekarang...hehehe..apa lagi..jom ler cuba buat..dah lah senang,....sedap pulak tu..pasti menambat selera.....hilang segala penat....


Bahan:
2 cawan tepung gandum
1/2 sudu teh yis kering
1/2 sudu teh baking powder
1 sudu teh bread improver
1 sudu besar gula pasir
1/4 cawan susu full cream (ada orang guna yogurt asli)
1/4 cawan minyak daisy
1/2 cawan air suam
sedikit garam

Cara:
1) Campurkan semua bahan, dan uli hingga licin jika ada bread maker, masukkan dalam bread maker dan tekan setting dough
2) Apabila sudah diuli, biarkan sehingga doh naik kembang, tumbuk doh untuk mengeluarkan angin
3) Bulat-bulatkan dan letakkan di dalam loyang, tunggu sehingga naik sekali ganda barulah di bakar
4) Bakar suhu 180 darjah hingga kekuningan
5) Angkat dan curahkan sos butterscotch di atasnya...
6) Hidangkan dengan kasih sayang....
Ni roti dah mengembang...nak cepat kembang senang jer tipsnya..letakkan di bawahnya periuk yang berisi air panas, dan tutup loyang dengan kain bersih yang dibasahkan...
 Hmmm....taburlah apa yang ada kat rumah tu...badam ker...bijan ker....kismis ker...ikut suka...tak nak pun tak per....
 Apabila dah masak jer...angkat dan curahkan butterscotch di atasnya......
Butterscotch
25 gm butter
1/2 cawan susu cair
1/2 cawan gula perang
esen vanila
sedikit garam

Campurkan semua bahan dan masakkan di atas api sederhana, kacau hingga sebati dan gula hancur.


 Masa nak makan kalau ada lagi lebihan butterscotch tu..boleh ler siramkan lagi....melelehhhh.....
JOM LAH CUBA...SENANG JER...