Thursday, April 23, 2015

PUDING DIRAJA

PUDING DIRAJA
Alhamdulillah...jadi jugak buat puding yang sedap ni..patut ler namanya puding raja. Permintaan dari suami menyebabkan kegigihan ini..Jom kita kongsi bersama agar rahmat Allah sentiasa mengiringi kita..



Bahan asas:
1 ikat pisang lemak manis
minyak masak & minyak sapi
kacang gajus (digoreng)
ceri merah/hijau
buah prune- hiris

Cara:
1) Goreng pisang dalam minyak masak yang dicampur dengan 2-3  sudu minyak sapi
2) Susun pisang di dalam bekas

Bahan Jala Emas:

1) 7 biji telur
2) 2 senduk gula
3) 2 cawan air

Cara:
1) Pukul telur dengan garfu dan tapis
2) Masak gula dan air dalam kualisampai menggelegak
3) Jalakan telur tersebut di dalam air gula tersebut
4) Toskan jala emas tersebut

Bahan: Kuah:
1 tin susu cair
3 biji kuning telur
1/2 tin air
1-2 cawan gula (ikut suka kemanisan)
daun pandan
esen vanila

Semua bahan ini ditapis dan dimasak atas api yang perlahan hingga mendidih.


Penyediaan akhir:
1) Setelah pisang disusun, taburkan jala emas di atasnya, dihiasi dengan gajus, ceri dan prune
2) Apabila hendak makan,curahkan kuah di atasnya dan hidang dengan kasih sayang
3) Ahhhh..rasakan kenikmatan kasih sayng anda....

Selamat Mencuba dan mencuba

TAKO JAGUNG

TAKO JAGUNG
Bahan Atas:
8 cawan santan
3/4 cawam tepung jagung + 1/4cawan  tepung beras = (1 cawan)
sedikit garam
daun pandan-rebus sikit untuk bau pandan) -rebus dengan air untuk campur dengan santan tersebut

1 tin jagung krim

Bahagian Bawah:
6 cawan santan
3/4 cawan tepung jagung + 1/4 cawan tepung beras =(1 cawan)
pewarna hijau
daun pandan-rebus sedikit untuk bau pandan

Cara:
1) Masak semua bahan dan kacau hingga mendidih dan pekat
2) Masukkan bahagian bawah dahulu
3) Letakkan jagung krim di tengah
4) Masukkan lapisan atas
5) Sejukkan dan hidang dengan kasih sayang