Saturday, May 18, 2013

AGAR - AGAR


AGAR-AGAR MERAH

Inilah agar-agar paling senang sekali buat kan kan.....dan sangat menjimatkan.... teringat kalau kenduri kahwin kat kampung selalu buat agar agar ni untuk pencuci mulut....

Bahan/Cara:

1 paket agar agar
gula secukup rasa
pewarna merah
sedikit gula batu
air 3 gelas besar
Rebus agar-agar dengan air
Setelah mendidih, masukkan gula pewarna dan gula batu
Kacau perlahan dan angkat, masukkan dalam loyang dan sejukkan
Apabila telah keras bolehlah dipotong dan dihidang dengan kasih sayang....








AGAR AGAR KOKTEL

AGAR-AGAR KOKTEL


Musim panas ni sedap kalau makan agar-agarkan..kalau agar-agar kosong lagi sedap..tapi sesekali tukarlah selera pulak...tapi saya memang suka buat agar agar koktel ni...sebab ada rasa masam masam buah koktel tu terutamanya buah peach....sedappp...


Bahan:
1 bungkus agar-agar
4 cawan air
sedikit gula batu
1 tin susu cair
1 tin koktel cap ayam brand
gula secukup rasa

Cara:
1) Masak agar-agar dengan air
2) Masukkan gula dan gula batu
3) Masukkan susu cair dan kacau
4) Apabila telah mendidih masukkan buah koktel dan airnya sekali
5) Angkat dan masukkan dalam bekas atau loyang
6) Sejukkan dan boleh dipotong dengan kasih sayang..


MEE GORENG


MEE GORENG NEEZ'S STYLE 

Iwan dan imran suka makan mee...jadi kenalah buat sarapan mee goreng ikut citarasa mereka...boleh lah untuk makan sekeluarga..bukan untuk jual pun..tapi En rani puji..mama buat mee goreng sedap..mama letak air daging ker....hehehe... inilah style mama..jom tengok..

Bahan:
1 bungkus mee kuning
segenggam udang kering
sedikit ikan bilis
6-8 ulas bawang putih
1 labu bawang besar
3 biji cili merah
5-7 biji cili api-ikut suka pedas
sedikit kicap cap kipas udang
sedikit sos cili kimball
garam secukup rasa
udang/sotong
fishcake/fishball
2 biji tomato- hiris
sawi-hiris
3 biji telur
daun sup/daun bawang -untuk hiasan
minyak untuk menumis

Cara:
1)  Kisar udang kering, ikan bilis, cili, bawang putih dan bawang besar dan tumis sehingga agak garing letak garam secukup rasa
2)  Apabila agak garing, masukkan udang atau sotong, fishcake atau fishball, letak sedikit sahaja air kalau suka
3) Pecahkan telur dan masukkan mee, sawi dan tomato hiris
4) Goreng dengan penuh kasih sayang...
5) Bila nak hidang..taburkan daun sup/daun bawang juga dengan kasih sayang...





AYAM PANGGANG MESRA

AYAM PANGGANG MESRA

Saya panggil ayam panggang mesra...sebab campurkan aje bahan yang kita suka dan perap bagi mesra kat ayam tu...kemudian panggang aje dalam oven yer..kalau takde oven pakai pemanggang ajaib pun boleh jugak tapi kena potong ler yer..

Bahan:
Seekor ayam
2 inci halia
6 ulas bawang putih
sedikit rosemary
1 sudu besar lada hitam
2 sudu madu
sedikit minyak zaiton
garam secukup rasa
sedikit lada sulah

Cara: 
1) Tumbuk halia, bawang putih, lada hitam
2) ayam dipotong atau seekor- ikut suka
3) Perapkan semua bahan dengan ayam
4) Untuk tambahan boleh letak kentang dan tomato
5) Panggang lah dengan penuh kasih sayang dan boleh dihidangkan panas panas...baru lah sedappp..



Tu dia...rupanya tak ler cun dan glamour sangat..tapi rasanya alhamdulillah tak akan mendukacitakan...

KEK KARAMEL

KEK KARAMEL lagi...

Buat kek karamel lagi... kali ni untuk bawak ke UM.. bagi Prof Spector yang datang bagi talk kat fakulti pendidikan sempena IETC.-International Education Technology Conference..habis sepotong kek dimakannya... mujur kek ni cantik kemenjadiannya...tapi tak dapat nak amik gambarnya..cuma gambar kek aje lah yer...
Cara dan bahan sama aje dengan kek karamel biasa yang saya buat tu cuma yang ni saya terlebih rajin sikit...saya layerkan setiap satu warna tu sebanyak 3 sudu..kemenjadiannya sangat cantik pada pandangan saya lah..ni namanya syok sendiri..hehe..jom layan gambar yer...




Amacam..cantik tak layernya..hehehe..macam kaler paddle pop...

BLACKPEPPER MEATBALL

BLACKPEPPER MEATBALL

Nak cuba buat blackpepper meatball??? Senang aje...tapi tak tau leh memenuhi citarasa orang lain atau tak..saya ok aje..dan lebih sedap jika dimakan dengan roti wholemeal saya ni..perghhhh..

Bahan:
1 bungkus daging kisar Ramly
1 biji telur
segenggam lada hitam - tumbuk agak-agak - jangan terlalu kasar atau halus
1 labu bawang besar- hiris kasar
1 tin kecil kacang pea
sedikit kicap kipas udang
tepung gandum
sedikit minyak untuk menumis
air secukupnya (dalam 3 cawan)

Cara:
1) Daging disampur dengan telur dan satu sudu tepung gandum, bulat bulatkan dan goreng macam buat jemput-jemput- ketepikan
2) Tumis bawang besar  dengan lada hitam sampai naik bau
3) Masuk air yang telah dicampur dengan tepung gandum dalam 3 sudu- pastikan tepung itu telah larut sepenuhnya, kalau tak berketul....air tepung gandum ini berfungsi untuk memekatkan kuah, sekiranya kuah agak cair, bansuh lagi tepung gandum tetapi jangan guna air terlalu banyak..
4) Masukkan kicap dan garam secukup rasa- kicap berfungsi untuk menghitamkan kuah...
5) Masukkan kacang peas
6) Boleh dihidang dengan roti...makan dengan penuh kasih sayang...





KEK OREN

KEK OREN
Sebenarnya ternampak bekas anak murid post gambar kat fb dia dapat kek oren..hmmm teringin pulak nak buat deko yang ala-ala macam tu...tapi tak sama ler.. kalau nak tengok resepi sama jer macam kek strawberry ni  http://lovelyneezskitchen.blogspot.com/search/label/KEK%20KEK%20KEK kek strawberry  cuma tukar jer strawberry tu dengan oren..dan hias ikut kreativiti sendiri yek...jangan lupa...hidang dengan penuh kasih sayang....