Sunday, April 14, 2013

KAILAN NEEZ'S STYLE

KAILAN NEEZ'S STYLE

Bahan:
1 paket baby kailan
setengah biji capsicum- hidis kasar
4 ulas bawang putih- diketuk
1 labu kecil bawang besar - hiris memanjang
sedikit perencah knorr
sedikit tepung jagung
sebiji telur
udang/sotong/ayam
garam secukup rasa

Cara:
1) Tumis bawang putih, bawang, perencah, udang/ayam/sotong
2) Masukkan tepung jagung yang telah dibancuh air, kacau. kalau agak pekat, tambahkan air panas
3) Masukkan telur, kacau, garam secukup rasa
4) Masukkan, kailan dan capsicum 
5) Hidang dengan kasih sayang.....




SARDIN MESRA

SARDIN MESRA

Ha ha ha....Lama tak masak sardin..sedap juga sesekali pekena sardin kan..Jom masak sardin.

Bahan:
1 tin kecil sardin cap Ayam
1 cili merah
2 cili hijau
5 cili api
sedikit sambal cili kering
3 ulas bawang putih
1 labu bawang besar
1 inci halia
garam secukup rasa

Cara:
1) Hiris semua bahan 
2) Tumis sambal cili kering, masukkan semua bahan hiris, masukkan sardin
3) Garam secukup rasa
4) Angkat dan hidang dengan kasih sayang...  





KEK KOKTEL

KEK KOKTEL

Hari minggu ni saya buat kek koktel yang saya ambil daripada resepi di blog evelyn gemina.  Kek evelyn bernama Eggless Cake sebab kek ni tak guna telur.  Tu yang saya nak cuba tu.  Cara menghiasnya saya gunakan koktel sebab itu aje yang ada kat rumah ni.  Jadi saya tukar nama kek ni sebagai kek koktel ...Jom layan resepinya..

Bahan:
A) 200 gm butter
     160 gm gula kastor

B)  200 gm susu segar
      sedikit esen vanila

C)  240 tepung gandum
      1 3/4 sudu kecil baking powder

D) 1 tin koktel- asingkan airnya
      Fresh cream secukupnya - dipukul sehingga lembut dan bertanduk

Cara:
1)  Pukul A, masukkan B, pukul lagi dan masukkan C
2)  Masukkan dalam loyang yang telah diletak kertas minyak, bakar 180 darjah sehingga masak
3) Apabila telah sejuk, potong 2 dan letakkan fresh cream dan buah koktel
4) Hias kek dengan fresh cream dengan kasih sayang....