Sunday, May 13, 2012

KEK KARAMEL




NEEZ'S CARAMEL CAKE PERGHHH..
 
a: GULA HANGUS

 2 SUDU BESAR GULA PASIR-TABUR DALAM LOYANG-PANASKAN ATAS API ATAU MASUK DALAM OVEN-JANGAN HANGUS SANGAT-TAK PAYAH KACAU, LEPAS TU KETEPIKAN
 

 B: LAPISAN ATAS(KARAMEL)

 1/2 TIN SUSU CAIR
 70 GM GULA KASTOR
 1/2 SUDU VANILA
 3 BIJI KUNING TELUR
 SEMUA BAHAN NI KACAU PERLAHAN-LAHAN, MASUKKAN DALAM LOYANG GULA HANGUS TADI
 
 c: MERINGUE

 6 BIJI PUTIH TELUR
 70 GM GULA KASTOR
 1 SUDU TEH CREAM OF TARTAR
 PUKUL SEMUA BAHAN NI DALAM BEKAS KERING, DENGAN HIGH SPEED SAMPAI PUTIH DAN TAK JATUH KALAU TERBALIKKAN MANGKUK TU...
 
 D: LAPISAN KEK

 140 GM TEPUNG GANDUM (ATAU TEPUNG NAIK SENDIRI)
 70 GM GULA KASTOR
 3 BIJI KUNING TELUR
 135 ML AIR BIASA
 1 SUDU TEH BAKING POWDER (KALAU PAKAI TEPUNG NAIK SENDIRI TAK PAYAH LETAK)
 45 ML MINYAK MASAK/KNIZA GUNA MINYAK JAGUNG
 2 sudu besar susu pekat manis
 
KUNING TELUR,GULA MINYAK PUKUL KEJAP, PAS TU MASUK SEMUA BAHAN ,KAUP DENGAN SENDUK JER..MASUKKAN MERINGUE,ke d, KAUP DGN SENDUK SAMPAI RATA..BAHAGIKAN KEPADA 3 WARNA, MASUKKAN DALAM LOYANG YANG ADA LAPISAN ATAS TADI SELANG SELI....BAKAR 160-180 DARJAH SELaMA 1 JAM....Guna teknik water bath/ maknanya ada loyang di bawah berisi air, pastu letak dalam loyang tu loyang yang ada adunan kek..jangan letak air banyak sangat, nanti loyang kek terapung...letak agak2 jangan sampai loyang kek terapung....BILA DAH MASAK BIARKAN 10 MINIT BARU TERBALIKKAN....SELAMAT MENCUBA. Dengan penuh kasih sayang.....








kALAU NAK TEBAL SIKIT CARAMELNYA BOLEH CUBA YANG NI PULAK...


Bahan A
2  sudu gula pasir

Bahan B : Bahan Karamel
1 tin susu cair
140g castor sugar
1 camt esen vanilla
6 bj kuning telur (Grade A)

Bahan C: Adunan Kek

ADUNAN KEK 1
70g castor sugar
3 bj telur kuning
135ml air
45ml minyak masak/minyak jagung
140g self raising flour (diayak)


ADUNAN KEK 2: Meringue
6 bj putih telur (Grade A)
70g castor sugar
1 tsp cream of tartar











                                     


3 comments:

  1. nyum..nyum memamg sedap hingga menjilat pinggan kek nih...

    ReplyDelete
  2. winifred..kalau nak cantik letak 2-3 sudu setiap layer...letak di tengah tengah dulu, kemudian tambah lagi di atasnya selang seli hingga selesai..

    ReplyDelete