Saturday, November 17, 2012

NASI MANDY

NASI MANDY

Alhamdulillah...dapat juga belajar nasi mandy ni dari Nik Noor Samihah Nik Mahmood...terima kasih banyak banyak nik...resepi ni ditulis masa kitaorang pergi Bicara Penulis kat MSU...sempat juga belajar sebelum acara dimulakan...



Resepinya: ( nik yang ni kniza ikut agak2 kniza)

Bahan:

1 kilo beras basmathi istimewa ( dari kedai arab)
2 labu bawang besar- hiris
3 ulas  bawang putih- hiris
5 biji buah pelaga
sebesar ibu jari halia- ketuk jer
3 sudu besar minyak sapi QBB
1 sudu besar seven spices
1/2 sudu besar serbuk safron
1 1/2 ekor ayam- potong 8 je

Cara:

1) Tumis bahan hiris
2) Masukkan ayam
3) Masukkan air - lebihkan sikit dari sukatan beras
4) Masukkan serbuk safron dn seven spices
5) Tunggu mendidih, masukkan beras
6) Tutup, nampak dah kembang kacau sikit
7) Kecilkan api jika dah nak masak
8) Kalau rasa macam masih mentah, tutup dengan plastik dan kemudian tutup dengan tudung periuk, letak aluminium foil pun boleh..
9) Dah masak, angkat ler...hidang dengan penuh kasih sayang....makan bersama salad dan ayam panggang...

Pilihan:

1) Kalau tak nak ayam dalam nasi tu, biarkan ayam tu separuh masak periuk tu, jangan masukkan beras dulu, keluarkan ayam tu dan perap dengan minyak zaiton , halia, bawang putih, dan seven spices tu kemudian panggang dengan kasih sayang...


No comments:

Post a Comment