Saturday, November 17, 2012

COTTON TON TON CHEESE CAKE

COTTON CHEESE CAKE

Hmmm..masa mula-mula winnie post gambar cake ni..teringinnya nak buat suatu hari nanti..akhirnya menjadi kenyataan dan sudah pandai membuatnya...Jom share resepinya..

Bahan:

A)  160 g cream cheese
        25 g butter
      120 g susu segar/fresh/full cream
      Masak secara double boiler sampai pekat- matikan api

B)  40 g tepung kek
      30 g tepung jagung

C) 4 biji kuning telur  (Gred A)

D)  4 biji putih telur (Gred A)
      1/8 sk cream of tartar
      100 g gula kastor
       secubit garam
      pukul sampai bertanduk (meringue)

Cara:

1) Double boiler A
2) Masukkan B- kacau guna whisk saja
3) Campurkan C
4) Setelah pukul D masukkan dalam adunan- kaup balik sahaja
5) Kalau guna loyang yang basenya loose tu boleh balut dengan aluminium letak kertas minyak
6) Masukkan adunan dalam bekas
7)  Bakar guna teknik water bath 160 darjah sampai masak
8) Dah masak- sejukkan 10 minit baru keluarkan dari bekas
9) Boleh hidang dengan kasih sayang






Lagi versi cotton cheese cake yang dideco ikut suka...







1 comment: