Thursday, May 30, 2013

APPLE PUFF

APPLE PUFF
Bahan:

3 biji epal hijau
1 biji epal merah
4-5 sudu gula perang + 2 2-3 sudu gula pasir (ikut rasa manis yang dikehendaki) 
1 sudu tepung jagung
1/2 sudu kecil serbuk kayu manis (ikut suka)
kulit puff segera
1 bii kuning telur

Cara:

1) Epal potong dadu, campurkan dengan gula perang, masak sebentar sehingga keluar air
2) Bancuh tepung jagung dengan sedikit air sahaja dan masukkan ke dalam epal tersebut, kacau sehingga pekat
3) Masukkan serbuk kayu manis
4) Sejukkan epal  yang sudah dimasak ini
5) Apabila sudah sejuk, bolehlah dipotong kulit puff mengikut kreativiti, masukkan inti dan tutup inti. Tekan tepi puff dengan garfu dan sapukan kuning telur di atasnya
6) Bakar dengan suhu 180 darjah sehingga kekuningan
7) Angkat dan hidang dengan kasih sayang..






No comments:

Post a Comment